Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Masu šaušanas liek mainīt ieroču pieejamību

Motīvi ir dažādi, tāpat kā rase un psihes stāvoklis. Tas, kas viņus vieno, ir masveida slepkavības, izmantojot šaujamieročus, kas padara ASV par vienu no masveida slepkavību miera laikā ziņā bīstamākajām valstīm pasaulē un bīstamāko attīstīto valstu vidū, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Satraucošākais ir, ka lielākajā daļā gadījumu slepkavas asiņainajos noziegumos izmantotos šaujamieročus, tostarp automātiskos, iegādājušies pilnīgi legāli. Pagājušajā nedēļā masu šāvēji ASV par sevi atgādināja atkal.

Zvērināto tiesa ceturtdien atzina par vainīgu slepkavībās 27 gadus veco Džeimsu Holmsu, kurš 2012. gada jūlijā ar automātiskiem ieročiem atklāja uguni kinozālē Ororā Kolorādo štatā, nogalinot 24 cilvēkus.

Ceturtdienas rītā Kuveitā dzimušais naturalizētais amerikānis Mohamods Jusūfs Abdulazīzs kabrioletā piebrauca pie bruņoto spēku rekrutēšanas centra veikalu ēkā Čatanūgā Tenesī štatā un sašāva tā ieejas durvis. Pēc tam viņš devās uz Jūras spēku rezervju centru 10 kilometru attālumā un nošāva četrus jūras kājniekus un ievainoja jūrnieku, kas vēlāk slimnīcā mira. Tad pats tika nošauts apšaudē ar policistiem. Viņa aktivitātes sociālajos tīklos, kur viņš slavēja ziedošanos Allāham, lika Federālajam izmeklēšanas birojam pārbaudīt arī viņa iespējamo saistību ar islāmistiem, raksta Reuters.

ITV reportāžā no ASV pilsētas Baltimoras, par kuru jūlija vidū jau bija skaidrs, ka šis ir šaušanas slepkavību ziņā asiņainākais mēnesis pilsētā ceturtdaļgadsimtā - divās nedēļās 26 šaušanas incidentos bija nogalināti 11 cilvēku -, pauž viedokli, ka šaušanu upuri atgādina par ASV valdošo mīlestību pret šaujamieročiem. Tā ir tik spēcīga, ka pat politiķu solījumi pēc visām masu slepkavībām censties ierobežot ieroču pieejamību ātri vien apsīkst. Tas ir gan no kovboju laikiem iesīkstējušā principa par tiesībām uz pašaizsardzību, gan ieroču ražotāju un tirgotāju lobija rezultāts. Trešajai daļai amerikāņu mājās glabājas legāli iegādāts ierocis.

Šogad līdz 15. jūlijam tika nošauti 6823 amerikāņi, 13 621 - ievainots. ITV atgādina, ka tas ir gandrīz par diviem tūkstošiem vairāk nekā militārajos konfliktos Irākā un Afganistānā bojā gājušo ASV karavīru. 4. jūlijā Čikāgā tika sašauti 82 cilvēki, 16 no viņiem nomira. Baltimoras policijas komisārs Kevins Deiviss ir pārliecināts, ka šaušanas krīzes pamatā ir ieroču vieglā pieejamība: "Pieeja šaujamieročiem šajā valstī atšķiras no citām valstīm. Mūsu sabiedrībai vajadzētu sākt kaut ko darīt. Es pat varētu apgalvot, ka šis būs prezidenta kandidātu debašu jautājums ik pēc četriem gadiem, kamēr tas tiks risināts." 

Visu žurnālista Jura Tihonova rakstu Masu šaušanas liek mainīt ieroču pieejamību lasiet pirmdienas, 20.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits