Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

"Miera Olimpiādes" rīkotājiem smaga izšķiršanās: Kur sēdināt nesaticīgos viesus?

Olimpiskajās spēlēs sēdvietu plānojums augsta ranga viesiem ir viens no daudzajiem rīkotāju uzdevumiem, taču Phjončhanā tas izvērties īpaši sarežģīts. Proti, cik tuvu un kādā izvietojumā atklāšanas ceremonijā VIP ložā sēdināt pārstāvjus no ASV un Ziemeļkorejas - valstīm, kuras abpusēji apmainījušās ar kodoltriecienu draudiem? Vienādojumā ieskaitot arī Japānu, kurai ir savas domstarpības ne tikai ar Phenjanu, bet arī ar Seulu, rodas situācija, ko ziņu aģentūra Reuters savā rakstā raksturo šādi: "Kaimiņi savā starpā nesatiek, bet tev aizvien visi jāielūdz uz ballīti."

Ierasti pieņemts, ka centrālās vietas ieņem rīkotājvalsts vadītājs, šajā gadījumā Dienvidkorejas prezidents Muns Jēins, un Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Tomass Bahs, bet ap viņiem sēdvietas atvēlētas citu valstu vadītājiem un citiem prominentiem viesiem.

Dienvidkorejas gadījumā organizatoriem uzdevums ir krietni vien sarežģītāks. Tā kā Dienvidkoreja ar šīm spēlēm iecerējusi nodot "miera vēstījumu", nav brīnums, ka īpaša uzmanība tiks pievērsta viesiem no ASV un Ziemeļkorejas.

Jau ziņots, ka Muns Jēins sestdien - vien dienu pēc spēļu atklāšanas - rīkos īpašu tikšanos ar Ziemeļkorejas delegāciju, kuras sastāvā būs valsts ceremoniālais vadītājs Kims Čen Nams un Ziemeļkorejas līdera māsa Kima Jo Čena, kas ieņem augstu amatu partijā un ir atbildīga par propagandas jautājumiem. Jāatzīmē, ka Kima Jo Čena ir pirmā no Kimu klana ģimenes loka, kas šķērsojusi abu valstu robežu laikā, kad Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja tehniski vēl atrodas karastāvoklī viena ar otru. Tiek prognozēts, ka Kimas Jo Čenas uzdevums tostarp varētu būt arī nogādāt vēstījumu Dienvidkorejas amatpersonām no sava brāļa Kima Čen Una. 

ASV amatpersonu delegāciju Phjončhanā vadīs viceprezidents Maiks Penss. Zīmīgi, ka Pensam līdzi dosies studenta Oto Vormbīra tēvs. Jāatgādina, ka viņš mira pēc tam, kad 15 mēnešus bija pavadījis ieslodzījumā Ziemeļkorejā.

Kamēr Seula spēles varētu izmantot, lai uzlabotu attiecības ar ziemeļu kaimiņiem un mēģinātu iedrošināt atvērtāku dialogu starp Phenjanu un Vašingtonu, nekas neliecina, ka tas varētu izdoties. Organizatoru galvenais uzdevums drīzāk būs garantēt, lai tiktu novērsti neērti momenti un nepatīkamas konfrontācijas starp abu valstu delegācijas pārstāvjiem. 

Organizatoru uzdevumu "nogludināt politiskos asumus" spēļu laikā neatvieglo arī ASV nupat paustais brīdinājums, ka Ziemeļkorejai jārēķinās ar vēl smagākām ekonomiskajām sankcijām. Penss Ziemeļkorejas politisko vadību nosauca par "pasaulē vistirāniskāko režīmu".

No savas puses eļļu nesaskaņu ugunī pielējusi arī Ziemeļkoreja, dienu pirms olimpisko spēļu atklāšanas sarīkojot militāro parādi.

"Cik tuvu jāsēž ziemeļkorejiešiem un amerikāņiem pēc tam, kad Vašingtona publiski paziņojusi par spiediena palielināšanu uz Ziemeļkoreju? Kuram tiks labāka vieta?" dilemmu aģentūrai Reuters ieskicēja amatpersona, kas iesaistīta Ziemas olimpisko spēļu organizēšanā, bet lūdza savu vārdu nepubliskot. Cita amatpersona norādīja, ka "Penss noteikti gribēs ieturēt distanci no Kima Čen Una māsas un Ziemeļkorejas ceremoniālā vadītāja Kima Čen Nama."

To, ka situācija ir visai sarežģīta, atzinuši arī eksperti. Domnīcas Starptautiskā krīzes grupa, kas koncentrējas uz vardarbīgu konfliktu deeskalācijas risinājumiem, pārstāvis Kristofers Grīns norādīja, ka "Kims Čen Nams ir valsts nominālais vadītājs, viņu teorētiski vajadzētu sēdināt tuvāk Dienvidkorejas prezidentam. Tomēr Penss pārstāv nelokāmo Dienvidkorejas sabiedroto - ASV." Grīns atzina, ka lielu pasākumu rīkotājiem VIP personu sēdvietu plānojums allaž ir sarežģīts jautājums, un šis nav izņēmums.

"Nebūtu labi, ja Ziemeļkorejas un ASV pārstāvji sēdētu blakus un visu ceremonijas laiku uzvestos konfrontējoši vai distancēti. Šos kadrus pārraidītu visai pasaulei," uz riskiem, ko varētu radīt Seulas labā griba satuvināt abu konfliktējošo valstu pārstāvjus, norādīja kādreizējais prezidenta biroja darbinieks un diplomātiskā protokola eksperts Lī Kans Re.


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits