Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NASA atklāj 10 jaunas eksoplanētas, uz kurām potenciāli varētu eksistēt dzīvība

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) pirmdien paziņoja, ka ārpus Saules sistēmas atklājusi desmit jaunas Zemes lieluma planētas, kurām ir attiecīgs izmērs un temperatūra, lai uz tām varētu atrasties ūdens un dzīvība.

Keplera kosmosa teleskopa misija publiskoja pārskatu par 219 jaunām potenciālām eksoplanētām jeb planētām, kas atrodas ārpus Saules sistēmas.

Atklāts, ka desmit no tām riņķo ap savu zvaigzni līdzīgā attālumā, kādā Zeme riņķo ap Sauli, atrodoties tā sauktajā dzīvībai piemērotajā zonā, kurā varētu būt sastopams ūdens šķidrā veidā un uz kurām varētu atrasties dzīvība.

Septiņas no desmit atklātajām planētām riņķo ap zvaigznēm, kas līdzīgas Saulei. Tas nenozīmē, ka uz šīm planētām sastopama dzīvība, tomēr izpildīti daži no tās pastāvēšanai nepieciešamajiem kritērijiem.

Keplera teleskops planētas atklāj, reģistrējot nelielu samazināšanos zvaigznes mirdzumā, planētai paejot tai garām.

Keplera teleskops kopš savas darbības sākuma 2009.gadā ir atklājis 4034 potenciālas eksoplanētas, un citi teleskopi apstiprinājuši 2335 no tām.

Ieskaitot desmit jaunās planētas, kopumā ar Keplera teleskopu atklātas apmēram 50 planētas, kuras ir apmēram Zemes lielumā un atrodas dzīvībai piemērotā zonā. 

Joprojām nav zināms, cik plaši mūsu galaktikā ir sastopamas potenciāli apdzīvojamas planētas Zemes lielumā, jo jāņem vērā daudzi faktori, tostarp tas, ka Keplera teleskops var atklāt tikai tās planētas, kas atrodas starp teleskopu un planētas zvaigzni, skaidroja SETI institūta un Keplera misijas pētniece Sūzana Mulalija.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits