Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

NASA zonde sasniegusi Marsa orbītu

NASA robotiskā zonde beigusi 10 mēnešu ilgo ceļojumu no zemes līdz Marsam un kopš svētdienas ielidojusi šīs planētas orbītā, ziņo Reuters. Tās uzdevums būs mēģināt noskaidrot, kāpēc no Marsa pazudis ūdens, otrdien vēsta Diena.

Pēc 71 miljona kilometru nolidošanas MAVEN zonde iedarbināja sešus raķešdzinējus, samazinot lidojuma ātrumu no 20 600 kilometriem stundā līdz 16 093 kilometriem stundā.

Pēc 33 minūšu ilgās dzinēja darbības MAVEN nokļuva Marsa gravitācijas zonā un virs planētas ziemeļu pola ielidoja 380 kilometru augstajā orbītā.

Tagad nākamo nedēļu laikā MAVEN zonde samazinās lidojuma augstumu, līdz tiks sasniegta 150 kilometru (maksimāli 6200 kilometru) augstā darbības orbīta. MAVEN galvenais uzdevums būs analizēt, kā solārie vēji "izģērbj" atomus un molekulas planētas augstākajos atmosfēras slāņos. "Iegūstot informāciju par procesiem, kas notiek Marsa atmosfērā, mēs varēsim analizēt Marsa vēsturi," intervijā NASA televīzijai teicis Bostonas Universitātes zinātnieks Džons Klārks.

Zinātnieki diezgan droši uzskata, ka Marss nav vienmēr bijusi tik auksta un sausa "tuksneša" planēta, kāda tā ir pašlaik. Planētas virsmu klāj nelīdzenumi, pa kuriem kādreiz plūdis ūdens.

671 miljonu ASV dolāru izmaksājusī MAVEN misija ilgs vēl vienu gadu. MAVEN zonde pievienojas vēl divām NASA zondēm un Eiropas zondei, kas riņķo orbītā ap planētu, un diviem NASA roveriem, kas pārvietojas pa planētas virsmu.

Plānots, ka šonedēļ trešdien Marsa orbītā ielidos arī Indijas pētnieciskā zonde.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 23.septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits