Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ņemcovs no Putina atbalstītāja kļuva par skarbāko kritiķi

Desmitiem tūkstošu cilvēku Maskavā, Sanktpēterburgā un citās Krievijas pilsētās svētdien piedalījās piektdienas vakarā nošautā liberālās un demokrātiskās opozīcijas līdera Borisa Ņemcova piemiņas pasākumos. Meduza.io ziņo, ka Maskavas gājienā piedalījušies vairāk nekā 50 tūkstošu cilvēku un tas noticis bez nopietniem incidentiem.

Dažās Krievijas pilsētās varasiestādes šādus pasākumus aizliedza, citās to organizētājiem uzbruka antimaidana aktīvisti un kazaki. Ņemcova bēres paredzētas 3. martā Maskavā.

Visu nedēļas nogali analītiķi, politiķi, arī B. Ņemcova domubiedri izteica minējumus, kurš ir atņēmis viņam dzīvību un kāpēc tas izdarīts tieši tagad. Ņemcova pēdējās aktivitātes bija saistītas ar protestiem pret Krievijas politiku Ukrainā - Krimas aneksiju un atbalstu separātistiem Austrumukrainā. Pret to viņš gatavojās protestēt arī 1. martā paredzētajā pasākumā. Izskanējuši arī viņam tuvu cilvēku izteikti apgalvojumi, ka viņš gatavojies publicēt faktu apkopojumu, kas pierādītu militāru Krievijas iesaistīšanos karā Ukrainā.

Opozicionāre Ksenija Sobčaka uzskata, ka jebkurā gadījumā slepkavībā jāvaino atmosfēra, kādu Krievijā radījis Putins. "Būtu kaut kādā ziņā mazāk satraucoši, ja Ņemcova slepkavības pasūtītājs izrādītos Putins. Tajā varētu saskatīt lai gan briesmīgu, tomēr kaut kādu sistēmu. Sistēmu, kuru var vadīt. Pavēlēja - izpildīja. Taču man liekas, ka tas tā nav. Nav nekāda Putina, kurš dod pavēli par slepkavību, taču ir Putins, kurš ir uzbūvējis elles terminatoru un zaudējis kontroli pār to," raksta Sobčaka Snob.ru

Līdzīgi uzskata arī žurnālists Edvards Lūkass, kurš Cepa.org raksta, ka neatkarīgi no tā, kurš nospiedis ieroča mēlīti, atbildīga par to ir politiskā sistēma, kuru radījis V. Putins. Tagad aktuāls esot jautājums, kurš būs nākamais, ja jau bijušais vicepremjers netika saudzēts. Kremlim esot izdevies marginalizēt Krievijas opozīciju, padarot to par nebūtisku Krievijas sabiedrībā. Lūkass atgādina, ka pats Ņemcovs intervijā Financial Times dažas dienas pirms nāves teicis:

"Pirms trim gadiem mēs bijām opozīcija. Tagad mēs neesam nekas vairāk kā disidenti." Žurnālists arī raksta, ka pēdējo reizi, kad ticies ar Ņemcovu, viņš lūdzis palīdzēt ar kontaktiem Šveices finanšu kontroles dienestos. Ņemcovs esot centies izsekot naudas plūsmai, kas saistīta ar kontraktiem Soču spēļu objektu celtniecībā, lai atmaskotu arī Rietumu baņķierus un juristus, kas palīdzējuši Krievijas budžeta naudas izšķērdēšanā.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 2.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits