Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nepāla liedz rīkot Dalailamas dzimšanas dienas svinības

Nepālā svētdien atceltas iecerētās Tibetas budistu garīgā līdera Dalailamas dzimšanas dienas svinības, valdībai liedzot izsniegt atļauju pasākuma norisei, pavēstīja amatpersonas, ar šo lēmumu apliecinot kārtējo zīmi Ķīnas ietekmes pieaugumam Himalaju kaimiņvalstī.

Nepālā dzīvo aptuveni 20 000 trimdas tibetiešu, bet, pakļaujoties Pekinas spiedienam, pašreizējā Nepālas komunistu valdība pret viņu aktivitātēm ieņem arvien stingrāku nostāju.

"Atļauja netika snigta, jo var rasties problēmas mieram un drošībai," paziņoja Katmandu apgabala administrācijas priekšsēdētāja vietnieks Krišna Bahadurs Katuvals.

"Varētu arī būt tā, ka nekas nenotiek, bet mums ir jābūt piesardzīgiem pret iespējamām nepieņemamām aktivitātēm vai pat pašsadedzināšanos," viņš sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Jau sestdien apvidos, kur mīt tibetiešu kopienas, bija vērojama pastiprināta drošības spēku klātbūtne, arī līdzās klosterim, kur bija ieplānota Dalailamas 84.dzimšanas dienas svinības.

"Tika veikti lieli sagatavošanās darbi, bet galu galā mēs nesaņēmām atļauju. Valdība kļūst arvien bargāka," sacīja organizācijas komitejas pārstāvis.

Ģimenes garīgā līdera dzimšanas dienu atzīmēs privāti mājās, viņš piebilda.

Tūkstošiem tibetiešu bēgļi ieradās pāri robežai Nepālā pēc 1959.gada 10.marta sacelšanās pret Ķīnas varu. Arī Dalailama bija spiests doties trimdā.

Nepāla savulaik tika uzskatīta par droša patvēruma vietu tibetiešiem, bet policijas represiju dēļ kopiena zaudējusi drosmi rīkot protestus un izvērst savas aktivitātes. Nepāla arī vairākkārt uzsvērusi, ka tā atzīst vienas Ķīnas politiku.

Ķīna ir viens no nozīmīgākajiem Nepālas ekonomikas partneriem un aizvadītajā fiskālajā gadā hidroelektroenerģijas, ceļu un citos infrastruktūras projektos investēja teju 60 miljonus dolāru.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka nepārtrauktā ceļošana pa visu pasauli izmaksā diezgan dārgi... . Kurš pērk biļetes?
Dostojevskis
D
Visi satraucas par Ķīnas tirāniju, bet nepamana čiuļu tirāniju pret čangaļiem.
Pravietisnejaukais
P
Jēzus Kristus skaidri norāda, ka koka vērtību nosaka pēc augļiem, nevis pēc labu smukuma. Kāds ir šī vīra darbošanās rezultāts, kādi ir augļi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits