Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Netanjahu: Eiropieši neko nav mācījušies no holokausta

Eiropieši, kā šķiet, neko nav mācījušies no holokausta," īsi pēc Eiropas Savienības (ES) Vispārējās tiesas lēmuma svītrot palestīniešu kustību Hamas no teroristu organizāciju saraksta trešdien sacīja Izraēlas prezidents Benjamins Netanjahu. 

"Luksemburgā Eiropas tiesa svītrojusi Hamas no teroristu organizāciju saraksta - Hamas, kas ir pastrādājusi neskaitāmus kara noziegumus un neskaitāmus teoraktus," Netanjahu teiktais citēts viņa biroja paziņojumā. 

"Šķiet, ka Eiropā, kur tika nogalināti seši miljoni ebreju, pārāk daudzi neko nav mācījušies," norādīja premjers.

"Bet mēs Izraēlā, mēs esam mācījušies. Mēs turpināsim aizstāvēt mūsu cilvēkus un mūsu valsti pret terora, tirānijas un liekulības spēkiem," sacīja Netanjahu. 

Kustība Hamas tika izveidota 1987.gadā drīz pēc palestīniešu Pirmās intifadas - sacelšanās - sākuma. 

Hamas 2006.gadā uzvarēja palestīniešu parlamenta vēlēšanās. Saasinoties domstarpībām ar prezidenta Mahmuda Abasa pārstāvēto kustību Fatah, kas vēlēšanās zaudēja, Hamas valdības kontrolē nonāca tikai Gazas josla, kamēr tajos apvidos okupētajā Rietumkrastā, kurus Izraēla nodevusi palestīniešu pašpārvaldes pārziņā, darbojās Abasa izveidotie ministru kabineti. 

Hamas un Fatah vienošanās rezultātā 2.jūnijā darbu sāka palestīniešu pašpārvaldes nacionālās vienotības valdība.

ES 2001.gada decembrī teroristu organizāciju sarakstā iekļāva kustības Hamas militāro spārnu, bet 2003.gadā - arī tās politisko spārnu. 

ES Vispārējā tiesa trešdien lēmusi, ka Hamas ir izslēdzama no ES teroristisko organizāciju saraksta, bet tās līdzekļi paliks iesaldēti. 

Hamas jau paudusi gandarījumu par tiesas lēmumu, bet Netanjahu pieprasījis ES nekavējoties iekļaut grupējumu atpakaļ sarakstā. 

Luksemburgā bāzētā tiesa secināja, ka ES 2001.gadā pieņemtais lēmums iekļaut Hamas teroristisko organizāciju sarakstā bijis balstīts uz secinājumiem, kas iegūti no medijiem un interneta, nevis kompetentām varasiestādēm, tādēļ tam trūkst pienācīga pamatojuma. 

Tomēr tiesa uzsvēra, ka tās lēmums balstās uz tehnisku pamatojumu un nesniedz patstāvīgu novērtējumu Hamas klasificēšanai par teroristu organizāciju. 

Pagaidām spēkā paliks arī Hamas līdzekļu iesaldēšana, kamēr tiks izskatīta apelācijas prasība, lēma tiesa.

Hamas ES Vispārējās tiesas lēmumu nodēvēja par uzvaru. 

"Tā ir uzvara palestīniešu jautājumam un mūsu tautas tiesībām," aģentūrai AFP paziņoja Hamas preses pārstāvis. 

"Mēs pateicamies Eiropas tiesai par šo pozitīvo lēmumu, kuram jāseko starptautiskiem soļiem, lai izbeigtu palestīniešu tautas apspiešanu," viņš piebilda. 

Netanjahu savukārt pieprasīja, lai ES nekavējoties iekļauj Hamas atpakaļ teroristisko organizāciju sarakstā, norādot, ka tur tam ir īstā vieta. 

"Mēs neesam apmierināti ar ES paskaidrojumu, ka Hamas izslēgšana no teroristisko organizāciju saraksta ir "tehniska lieta"," uzsvēra Izraēlas premjers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits