Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pakistāna sēro par bijušās pirmās lēdijas Nusratas Bhuto nāvi

Pakistāna no pirmdienas sēro par bijušās pirmās lēdijas Nusratas Bhuto nāvi, kura svētdien nomira Dubaijā pēc ilgas slimības 82 gadu vecumā.

Premjerministrs Jusufs Raza Gilani ir izsludinājis 10 dienu valsts sēras, kuru laikā valsts karogi būs nolaisti pusmastā, un atcēlis savu dalību oficiālos pasākumos šo sēru laikā. Pirmdien ir izsludināta brīvdiena un ir slēgtas valsts iestādes, veikali, citi uzņēmumi un skolas.

Iekšlietu ministrs Rehmans Maliks paziņoja reportieriem Dubaijā, ka Nusratas Bhuto mirstīgās atliekas pirmdien tiks atvestas uz Pakistānu un apbedītas Bhuto ģimenes senču kapavietā Garhi Khuda Bakhšā Sindas provincē

Nusrata Bhuto bija Pakistānas bijušā prezidenta un premjerministra Zulfikara Ali Bhuto atraitne, kā arī ekspremjeres Benaziras Bhuto māte un tagadējā prezidenta Asifa Ali Zardari sievas māte. Viņa bija Pakistānas pirmā lēdija no 1971. līdz 1977.gadam, bet pēc vīra nāves vadīja Pakistānas Tautas partiju (PPP) no 1979. līdz 1983.gadam.

Nusrata Bhuto, kuras pirmslaulības uzvārds bija Ispahnie, piedzima 1929.gadā Irānas pilsētā Esfahanā turīgā kurdu izcelsmes uzņēmēja ģimenē, kas vēlāk pārcēlās uz Pakistānas dienvidu pilsētu Karači un 1947.gadā pārgāja Pakistānas pavalstniecībā.

Karači pilsētā viņa iepazinās ar Zulfikaru Ali Bhuto un 1951.gadā kļuva par viņa otro sievu. 1979.gadā Zulfikars Ali Bhuto tika sodīts ar nāvi pakarot ģenerāļa Muhammada Zias ul Haka diktatūras laikā, un Nusrata Bhuto pārņēma vīra vadītās PPP vadību.

1982.gadā, kad radās aizdomas par Nusratas Bhuto saslimšanu ar vēzi, Zias ul Haka militārā valdība ļāva viņai atstāt valsti un doties uz Londonu ārstēties. PPP vadību 1983.gadā pārņēma viņas meita Benazira Bhuto.

Nusrata Bhuto astoņdesmito gadu beigās atgriezās Pakistānā un pēc tam vairākkārt tika ievēlēta parlamentā. Benaziras Bhuto administrācijas laikā Nusrata Bhuto bija ministre un viceministre

Deviņdesmitajos gados Nusrata Bhuto atsvešinājās no meitas Benaziras, jo atbalstīja dēlu Murtazu ģimenes strīdā, bet pēc Murtazas Bhuto slepkavības atkal salaba ar meitu. Benazira Bhuto tika noslepkavota 2007.gadā neilgi pēc atgriešanās Pakistānā no vairāku gadu ilgas trimdas.

Nusrata Bhuto mūža pēdējos gadus dzīvoja Dubaijā meitas ģimenē un sirga ar triekas un Alcheimera slimības sekām.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits