Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

papildināta - Katiņai veltītā izstāde Briselē piesaistījusi lielu uzmanību

«Atklāšana bija ļoti emocionāla un apmeklēta. Bez šaubām, iemesls tam ir nesenā Polijas traģēdija,» - tā par izstādes, kas veltīta nu jau divām Katiņas traģēdijām, atklāšanu otrdien Briselē, Eiropas Parlamenta (EP) ēkā, saka EP deputāte no Latvijas Sandra Kalniete.

Izstāde vēsta par diviem notikumiem - neseno Polijas traģēdiju, kad ceļā uz piemiņas brīdi pie Smoļenskas avarēja lidmašīna, kurā lidoja Polijas prezidents un valsts elite, un PSRS pastrādātajām Polijas virsnieku masu slepkavībām 1940.gadā Katiņas mežā.

«Izstāde Katiņas traģēdijas 70.gadienas atcerei bija ieplānota jau labu laiku iepriekš. Diemžēl pēc nesenajiem traģiskajiem notikumiem bija jāizveido otra daļa, lai pieminētu bojā gājušās amatpersonas,» stāsta S.Kalniete. Jau rakstīts, ka liktenīgas sakritības dēļ lidmašīnas aviokatastrofa notika netālu no vietas, kur 1940.gadā tika nogalināti poļu virsnieki.

Šīs liktenīgās sakritības dēļ par Katiņas noziegumiem un to pastrādātājiem pirms 70 gadiem, pēc S.Kalnietes teiktā, uzzinās arī jaunākās paaudzes.

Atklāšanā EP priekšsēdētājs Jeržijs Buzeks, runājot par Polijas neseno traģēdiju, uzsvēra Krievijas cildeno nostāju. «Izstādes atklāšanā tika runāts par lielo Polijas un Eiropas Savienības zaudējumu. Pieminēja arī bojāgājušā Polijas prezidenta pārliecību, ka gan pasaulei, gan pašai Krievijai ir jābūt izpratnei par vēsturi. Filma Katiņa Krievijā īsā laikā demonstrēta jau divas reizes, un tas veicina patiesu vēstures izpratni,» par izstādes atklāšanu stāsta S.Kalniete.

Atklāšanas pasākumā piedalījās arī Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu, EP Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Jaceks Sariušs-Voļskis un citi deputāti, ierēdņi, kā arī Polijas kopienas pārstāvji.

Izstādē var aplūkot videomateriālus, kā arī lielas planšetes ar dokumentiem un fotoattēliem. Tajā atklāti ne tikai traģiskie Katiņas notikumi, bet arī pēckara periods, propagandas elementi un represijas pret virsnieku ģimenēm, lai piespiestu viņus klusēt par notikušo. Attainots arī pats patiesības atklāšanas process - izrakumu veikšana un dokumentu atvēršana. Briselē tika izrādīta arī poļu režisora Andžeja Vajdas filma Katiņa.

(papildināta ar L.Kačiņska Katiņas traģēdijas vietā nenolasītās uzrunas teksta tulkojumu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NENOLASĪTĀ UZRUNA

Polijas prezidenta Leha Kačiņska Katiņā nenolasītās uzrunas teksts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits