Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināta(2): Nobela prēmija ķīmijā piešķirta par kvazikristālu atklāšanu

Nobela prēmijas komiteja paziņojusi šī gada Nobela prēmijas ķīmijā laureātu – par to kļuvis 1941. gadā dzimušais Izraēlas zinātnieks Daniels Šehtmans (Daniel Shechtman). Balva Izraēlas Tehnoloģiju institūta (Israel Institute of Technology) Haifā līdzstrādniekam Šehtmanam piešķirta "par kvazikristālu atklāšanu".

Šehtmana pētījumi par kvazikristāliem - atomu mozaīkām - ieviesuši "būtiskas izmaiņas tajā, kā ķīmiķi izprot cietas vielas", teikts Nobela prēmijas komitejas paziņojumā.

Kvazikristāli atrasti laboratorijas apstākļos, kā arī dabiski dažos minerālos. Kvazikristālu raksti ir izteikti sakārtoti un simetriski, taču tie neatkārtojas. Nepieredzējušai personai kvazikristāli izskatās kā islāma mākslas darbi. To cieši pieguļošā struktūra palīdz materiālu padarīt izturīgāku, ļaujot zinātniekiem meklēt to pielietojumu dzīvē produktos, kas pakļauti lielam karstumam un mehāniskai slodzei.

Šehtamana atklājums pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados bija "ārkārtīgi pretrunīgi vērtēts", jo atomi izrādījās "sakārtoti tādā veidā, kas bija pretrunā ar dabas likumiem".

Zinātnieks saskārās ar pilnīgu savu kolēģu noraidījumu un pat izsmieklu, viņa laboratorijas vadītājam pasniedzot viņam mācību grāmatu par kristalogrāfiju, iesakot to izlasīt. Galu galā zinātniekam pat palūgts aiziet no viņa pētnieku grupas ASV Nacionālajā standartu un tehnoloģijas institūtā, norādīja Nobela prēmijas komiteja. "Viņa centieni galu galā piespieda zinātniekus pārskatīt uzskatus par vielu dabu," teikts komitejas paziņojumā.

Vakar šī gada Nobela prēmija fizikā tika piešķirta diviem amerikāņiem un austrālietim par supernovu (pārnovu) pētījumiem. Pusi Nobela prēmijas fizikā saņems amerikānis Zauls Perlmuters un austrālietis Braens Šmidts, bet otru pusi – amerikānis Adams Raiess.

Savukārt pirmā no šī gada Nobela prēmijām - medicīnā - tika piešķirta trim imunologiem un ģenētiķiem - Brūsam Boitleram no ASV, Žilam Hofmanam no Luksemburgas un Ralfam Steinmanam no Kanādas - par atklājumiem imunoloģijā.

Katrā jomā balvas kopsumma ir 10 miljoni Zviedrijas kronu (759 000 latu), un Nobela prēmijas tiks pasniegtas 10. decembrī svinīgā ceremonijā Stokholmā.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits