Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināts (12:03) - Kijevā protestētāji sākuši pulcēties pie parlamenta ēkas

Tūkstošiem protestētāju Kijevā otrdien pulcējušies pie parlamenta ēkas, kur paredzētas debates par neuzticības izteikšanu valdībai, kas atteikusies parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Opozīcija pieprasījusi izteikt neuzticību premjerministra Mikolas Azarova valdībai, taču nav skaidrs, vai tai Augstākajā Radā izdosies panākt nepieciešamo balsu vairākumu.

Opozīcija iesniegusi lēmumprojektu, kurā teikts, ka valdība, pakļaujoties Krievijas spiedienam un atsakoties no līguma ar ES, izdarījusi valsts nodevību.

Lai izteiktu neuzticību valdībai, par to jānobalso vismaz 266 no 450 Augstākās Radas deputātiem.

Kā pirmdien atzina deputāts Nikolajs Tomenko, kurš pārstāv ieslodzījumā esošās bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko partiju Tēvzeme, opozīcija spēj nodrošināt tikai 215 balsis.

Pēc balsojuma par neuzticību valdībai opozīcija vēlas panākt arī balsojumu par "politieslodzīto", tostarp Timošenko, atbrīvošanu.

Pēc prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanās Viļņas ES Austrumu partnerības samitā parakstīt iepriekš parafēto asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu Kijevu pārņēmuši masu protesti, kādi nav pieredzēti kopš tā dēvētās Oranžās revolūcijas 2004.gadā.

Nedēļas nogalē protesti pārauga vardarbībā, taču pirmdien situācija kļuva mierīgāka. Tomēr Azarovs pirmdien paziņoja, ka protesti kļuvuši nekontrolējami un tajos esot vērojamas visas valsts apvērsuma pazīmes.

Tajā pašā laikā Janukovičs pirmdienas vakarā atzina, ka milicija, naktī uz sestdienu izklīdinot demonstrantus Neatkarības laukumā, "gājusi par tālu". Viņš gan joprojām uzstāj, ka miličus "kaut kas ir izprovocējis".

Otrdienas rītā parlamenta ēku ielenkuši vairāki simtiem specvienības kaujinieku, kurus savukārt ielenkuši tūkstošiem opozīcijas atbalstīju, virs kuru galvām plīvo Ukrainas un ES karogu jūra.

"Mēs šeit paliksim līdz uzvarai. Mēs nekā nebaidāmies," sarunā ar aģentūru AFP paziņoja viens no protestētājiem, 65 gadus vecais Anatolijs Kriluškins.

"Mēs iestājamies par demokrātiju," savukārt izteicās 21 gadus vecā Marta Mikitiča, kas Kijevā ieradusies no Ļvovas.

Papildināts viss teksts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits