Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināts (21:32) - ES ministri apstiprina militāru operāciju pret cilvēku kontrabandistiem Vidusjūrā

Eiropas Savienības (ES) valstu ministri apstiprinājuši plānu izveidot jūras spēku vienību cīņai pret cilvēku kontrabandistiem, kas nodarbojas ar nelegālo migrantu pārvadājumiem Vidusjūrā, vēsta raidorganizācija BBC. Par to savā Twitter kontā pavēstījusi ES augstā ārlietu pārstāve Frederika Mogerīni.
Operācijas norise tiks sadalīta trīs fāzēs - informācijas ievākšana par kontrabandistiem un to darbību; kontrabandistu laivu atrašana un inspekcija; kontrabandistu laivu iznīcināšana, ja tas nepieciešams.

Iecerēts, ka operācijas realizēšana varētu sākties jau jūnijā. Operācijas vadības centrs būs Romā, to komandēs Itālijas flotes admirālis Enriko Kredentino, kuram jau ir pieredze, vadot ES pretpirātisma operāciju pie Somālijas krastiem.

Līderību rezolūcijas izstrādē ANO Drošības padomē, kas dotu ES likumiskas pilnvaras pret cilvēku kontrabandistiem lietot militāru spēku, uzņēmusies Lielbritānija.

Savukārt Lībijas starptautiski atzītā valdība noraidījusi jebkādu militāru operāciju pret cilvēku kontrabandistu laivām un kuģiem, ziņo aģentūra AFP.

Šogad, cenšoties šķērsot Vidusjūru, lai sasniegtu Eiropas krastus, dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 1800 nelegālie migranti. Migrantu kontrabandistu organizētajos reisos desmitiem un simtiem cilvēku tiek vesti pārblīvētās laivās, kuras nereti ir kritiskā tehniskajā stāvoklī.

ES jārisina arī jautājums, kur izmitināt bēgļus, kuriem vai nu pašu spēkiem vai glābēju kuģos izdodas šķērsot Vidusjūru un sasniegt Eiropu. Aizvadītajā nedēļā Eiropas Komisija iepazīstināja ar pretrunīgi vērtēto ES migrācijas rīcības plānu, lai 28 ES dalībvalstīs izvietotu bēgļus un patvēruma meklētājus, kas masveidā nepiemērotos peldlīdzekļos šķērso Vidusjūru un nonāk Dienvideiropā. EK visām dalībvalstīm grib noteikt obligātas bēgļu uzņemšanas kvotas, lai izbeigtu nevienmērīgu migrantu sadali ES.

Kvotu sistēma izraisījusi asas debates bloka dalībvalstu vidū. Ideju atbalsta dalībvalstis, kuras jau tagad uzņem lielu skaitu bēgļu (Itālija, Grieķija), bet pret ir valstis, kurās sabiedrībā populārs ir pretimigrantu noskaņojums, piemēram, Lielbritānija.

(papildināta visa ziņa; pievienota 6.rindkopa)





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits