Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pasaule pastiprina spiedienu uz Lībiju

Starptautiskā sabiedrība pirmdien stingri nosodījusi Lībijas drošības spēku lietoto neadekvāto spēku pret miermīlīgajiem protestētājiem, kas pieprasa politiskās reformas un 40 gadu valdījušā prezidenta Muammara Kadāfi atkāpšanos. Cilvēktiesību organizācija Human Right Watch izplatījusi informāciju, ka kopš pagājušās trešdienas nogalināti vismaz 233 protestētāji.

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri vienojās par paziņojumu, kurā nosoda Ziemeļāfrikas valstī notikušo vardarbību un civiliedzīvotāju slepkavošanu. «Izteiksmes brīvība un tiesības miermīlīgi pulcēties ir katra cilvēka fundamentālās tiesības, kas ir jāievēro un jāaizsargā,» teikts paziņojumā.

Somijas ārlietu ministrs Aleksandrs Stubs sacīja, ka ES ir jāizvērš stingras sankcijas pret M. Kadāfi, viņa ģimenes locekļiem un Lībijas valdības amatpersonām, arī neizsniedzot vīzas un iesaldējot viņu aktīvus. «Kā mēs varam noskatīties uz to, kas notiek Lībijā, kur ir nogalināti vairāk nekā 200 cilvēku, un nerunāt par sankcijām?» vaicāja A. Stubs.

Ministrs piebilda, ka ES mērķis nav panākt varas maiņu Lībijā, bet, viņaprāt, Tripolei esot jāieklausās tautas balsī. «Būsim atklāti, ieklausīties cilvēkos nenozīmē automātu izmantošanu,» skarbs ir A. Stubs.

Arī Krievija izteikusi bažas par Lībijas notikumiem. «Mēs aicinām visas puses Lībijā miermīlīgi risināt problēmas, atbildīgi un dialoga ceļā veikt nepieciešamās reformas,» teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. «Jebkurā gadījumā vardarbība ir jāizbeidz.»

Bargie garīdznieki

Lībijas vadošie islāma garīdznieki pirmdien izplatīja aicinājumu, kurā visi musulmaņi mudināti sacelties pret Lībijas režīmu. «Valdība un tās sekotāji ir parādījuši pilnīgi augstprātīgu nesodāmības apziņu un turpinājuši, pat pastiprinājuši savus asiņainos noziegumus pret cilvēci,» teikts asajā paziņojumā. «Tas nozīmē, ka viņi nav pelnījuši, lai viņus paklausītu vai atbalstītu, un padara dumpošanos pret viņiem visos iespējamos veidos par Dievam tīkamu pienākumu.»

Līdz šim demonstrācijas un drošībnieku veiktās protestētāju apšaudes notika Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengāzī, kur allaž M. Kadāfi bijis nepopulārāks nekā pārējā valstī, turpretim svētdienas vakarā protesti ienāca arī valsts galvaspilsētā Tripolē.

Tur starp valdības un opozīcijas atbalstītājiem notika sadursmes, kuru laikā dzirdēti arī šāvieni. Arābu telekanāls Al Jazeera informēja, ka sadursmēs nogalināts vismaz 61 cilvēks.

Daļa aculiecinieku stāsta, ka sadursmju laikā dzirdēti šāvieni, kurus raidījuši snaiperi. Citi notikumos iesaistītie apgalvo, ka protestētājiem uzbrukuši afrikāņi, ko algojot Lībijas valdība.

Pirmdien par atkāpšanos no amata paziņoja Lībijas tieslietu ministrs, kurš šādu lēmumu pieņēmis, lai protestētu pret miermīlīgo iedzīvotāju slepkavošanu. Arī Lībijas vēstnieks Indijā atstājis amatu, lai solidarizētos ar protestētājiem.

Kadāfi dēls draud

Pirmo reizi kopš protestu sākuma kāda no augstākajām Lībijas amatpersonām nākusi klajā ar paziņojumu par stāvokli valstī. M. Kadāfi dēls Saīfs el Islāms televīzijas uzrunā sacīja, ka valsts atrodas uz pilsoņu kara sliekšņa, un draudēja, ka armija «cīnīsies līdz pēdējam vīram», lai apspiestu jebkādus protestus, bet tajā pašā laikā solīja, ka tiks veiktas nopietnas politiskās reformas.

«Runa bija ļoti sarūgtinoša, jo viņš piedraudēja Lībijas iedzīvotājiem ar slepkavībām, badu un dedzināšanu. Viņš nelūdza piedošanu par nogalināto mocekļu dvēselēm,» sacīja kāda Tripoles iedzīvotāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits