Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pašinjans atlaidis sešus ministrus

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans trešdien atstādinājis sešus ministrus, reaģējot uz deputātu pretestību pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanai.

Tostarp atlaisti enerģētikas, lauksaimniecības un transporta ministri.

Pašinjanam, kuru parlaments maijā apstiprināja premjera amatā pēc vairākas nedēļas ilgiem tautas protestiem, ir nesaskaņas ar parlamenta deputātu vairākumu, kas ir bijušā prezidenta Serža Sargsjana sabiedrotie.

43 gadus vecajam Pašinjanam ir nodoms šogad sarīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, lai vājinātu Sargsjana ietekmi, bet viņa pretinieki rada šķēršļus šim nodomam. Kārtējās parlamenta vēlēšanas ir paredzētas tikai 2022.gadā.

Serža Sargsjana otrais un pēdējais prezidentūras termiņš beidzās aprīlī. Viņa mēģinājums palikt pie varas, stājoties premjerministra amatā, izprovocēja protestus, kas pārauga plašākās demonstrācijās pret valdošo Republikāņu partiju. Pakļaujoties protestētāju spiedienam, Sargsjans atkāpās no jauniegūtā premjera amata.

Parlaments otrdien pieņēma likumprojektu, kas apgrūtina parlamenta atlaišanu un pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu. Likumprojekta pieņemšana izraisīja jaunus protestus. Pēc Pašinjana aicinājuma otrdien stundas laikā Erevānā sapulcējās vairāki tūkstoši protestētāju, kas bloķēja parlamenta ēkas izejas un aizšķērsoja ar automašīnām tuvākās ielas, saucot "Nikol! Nikol!".

Pašinjans arī solīja tuvāko dienu laikā atkāpties no amata, "lai neviens nedomātu, ka es turos pie šī amata".

Pašinjana atkāpšanās var radīt iemeslu pirmstermiņa vēlēšanām, bet tikai tad, ja parlamentam divreiz neizdosies izraudzīties jaunu premjerministru.

Pretrunīgi vērtēto likumprojektu līdz ar Republikāņu partiju atbalstīja arī partija Plaukstošā Armēnija un nacionālistiskā partija Dašnakcutjun, kas protestu laikā iepriekš šogad atbalstīja Pašinjanu.

Visi seši atlaistie ministri ir no šīm divām partijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits