Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ķīnas kuģis (pa kreisi) ASV vadāmo raķešu kuģim - iznīcinātājam Decatur pietuvojās aptuveni 40 metru attālumā; ASV rīcību uzskata par provokatīvu

Pēc provokācijas Dienvidķīnas jūrā ASV flote grib demonstrēt muskuļus Ķīnai

Pēc tam, kad Dienvidķīnas jūrā teju sadūrās Ķīnas un ASV karakuģi, Savienoto Valstu flote ierosinājusi veikt plašas militārās mācības reģionā nolūkā raidīt signālu Ķīnai, ka amerikāņi savus kuģus aizsargās un ir gatavi rīkoties, ja provokācijas pāraugs reālās sadursmēs, vēsta CNN.

Jāatgādina, ka saspīlēta situācija pirms vairākām dienām izveidojās Dienvidķīnas jūrā netālu no Spratlija salu arhipelāga - teritorijas, uz kuru pretenzijas pieteikusi Ķīna, Vjetnama, Taivāna, Filipīnas un Malaizija. ASV flotes izplatītie attēli liecina, ka Ķīnas kuģis ASV raķešu kuģim - iznīcinātājam Decatur - pietuvojies vien dažu desmitu metru attālumā, radot sadursmes risku. ASV asi nosodīja Ķīnas bruņoto spēku rīcību kā provokāciju, kas piespiedusi ASV flotes kuģim veikt spējus manevrus, lai izvairītos no sadursmes. Ķīnas Ārlietu un Aizsardzības ministrijas, tieši nepieminot šo incidentu, atbildēja ar kritiku par "ASV atkārtotiem mēģinājumiem apdraudēt Ķīnas suverenitāti, sūtot karakuģus uz Dienvidķīnas jūrā esošajām salām". Incidents noticis laikā, kad ASV un Ķīnas attiecības ir saspīlētas arī tā dēvētā tirdzniecības kara ietvaros, abām valstīm apmainoties ar dažādām pret otras valsts ekonomiku vērstām sankcijām un ierobežojumiem.

Nu CNN tapis zināms, ka ASV Klusā okeāna flotes vadība mudinājusi veikt "globālu spēka demonstrāciju" kā brīdinājumu Ķīnai. Priekšlikumā ieteikts veikt plašu operāciju un manevru sēriju šā gada novembrī vienas nedēļas ietvaros, manevros iesaistot gan karakuģus, gan gaisa spēkus un sauszemes spēku karavīrus, lai "demonstrētu, ka ASV ir spējīga stāties pretī pretiniekiem visās frontēs".

Kaut ASV regulāri reģionā veic šāda veida operācijas, Klusā okeāna flotes ierosinājums paredz veikt lielu skaitu mācību operāciju īsā laika periodā.

Klusā okeāna flotes vadība ierosina veikt militāro lidaparātu lidojumus un manevrus ar kuģiem tuvu Ķīnas teritoriālo ūdeņu robežām Dienvidķīnas jūras un šaurumā, kas atdala Taivānu no Ķīnas, tādējādi demonstrējot, ka starptautiskos ūdeņos Ķīnai jāatļauj brīva kuģu kustība. Vienlaikus ASV militāristi uzsvēruši, ka manevri nekādā gadījumā netiktu veikti ar "nolūku iesaistīties konfrontācijā ar Ķīnas spēkiem".

CNN ziņo, ka kāds vārdā nenosaukts bruņoto spēku pārstāvis Klusā okeāna flotes ierosinājumu raksturojis kā "pagaidām tikai ieceri", tomēr medijam tapis zināms, ka plāni jau ir visai konkrēti un mācību manevriem jau dots nosaukums, kurš pagaidām vēl nav publiski zināms.

Pentagons pagaidām šādu informāciju neapstiprina. "Kā aizsardzības ministrs jau neskaitāmas reizes minējis - mēs nekad nekomentējam nākotnē plānotas operācijas," medijiem paziņots Pentagona preses dienestā.

Top komentāri

Jautājums
J
Ko ASV karakuģis darīja ĶTR ietekmes zonā. Kāpēc Pidaru ĀM neizsaka sašutumu par ASV karakuģu blandīšanos svešās teritorijās.
Rūdolfs
R
Gribēt ir viena lieta,bet varēt cita.Beidzas anglosagšu visvarenība ar visu 700 miljardu bruņošanās budzētu,no kura 90% tiek izzagti!! Un tāpēc kauns rādīt savus 70-80 gadu muskuļus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits