Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Lai gan ceturtdien notikušās demonstrācijas Santjago noritēja visumā mierīgi, Valparaiso starp demonstrantiem un policiju atkal izcēlušās sadursmes

Pēc vardarbīgajiem protestiem Čīles partijas vienojas par konstitucionālo reformu

Pēc nedēļām ilgušajiem vardarbīgajiem protestiem Čīles politiskās partijas vienojušās par konstitucionālās reformas īstenošanu, piektdienas rītā paziņojuši partiju pārstāvji.

Nākamā gada aprīlī paredzēts referendums, kurā pilsoņiem būs jāatbild uz jautājumu, vai viņi vēlas mainīt valsts pamatlikumu, pavēstījuši konservatīvās valdošās koalīcijas un opozīcijas pārstāvji.

Ja atbilde būs pozitīva, tiks rīkota vēl viena tautas nobalsošana par jaunās konstitūcijas projektu.

"Mēs vēlamies miermīlīgu un konstruktīvu izeju no krīzes," norādīja Senāta prezidents Haime Kvintana. "Mums pirmo reizi būs simtprocentīgi demokrātiska konstitūcija."

Pašreizējā Čīles konstitūcija izstrādāta vēl diktatora Augusto Pinočeta režīma laikā, un saskaņā ar nesen veiktu aptauju jauna pamatlikuma izstrādāšanu atbalsta 78% čīliešu.

Nepilnu mēnesi ilgušie protesti bijuši ārkārtīgi vardarbīgi un prasījuši jau 20 cilvēku dzīvības.

Lai gan ceturtdien notikušās demonstrācijas Santjago noritēja visumā mierīgi, Valparaiso starp demonstrantiem un policiju atkal izcēlušās sadursmes.

Cenšoties mazināt spriedzi prezidents Sebastjans Pinjera atcēlis lēmumu par metro biļešu cenu paaugstināšanu, kas kalpoja par sākotnējo protestu katalizatoru, paziņojis par minimālo algu un pensiju paaugstināšanu, kā arī par nodokļu celšanu turīgajiem.

Taču šie soļi nav nomierinājuši protestētājus, un Pinjeram galu galā nācies piekāpties viņu prasībām īstenot konstitucionālo reformu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits