Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pēteris Greste mudina Ēģipti atbrīvot kolēģus

Kataras telekanāla Al Jazeera žurnālists Pēteris Greste, kurš ieslodzījumā Ēģiptē pavadīja vairāk nekā 400 dienas, pirmajā intervijā pēc atbrīvošanas aicinājis Kairas varasiestādes atbrīvot arī abus viņa kolēģus, kas joprojām Ēģiptē atrodas cietumā."Man ir lielas bailes par kolēģiem, kurus es atstāju tur," pirmdien intervijā Al Jazeera sacīja žurnālists.

"Līdz ar šo atvieglojumu es joprojām jūtu bažas un raizes. Ja tas ir pareizi, ka es esamu brīvs, būtu pareizi arī viņus visus atbrīvot," norādīja Greste.Tas, ka viņš ticis atbrīvots, Ēģiptei ir "milzīgs solis uz priekšu", sacīja Greste, vienlaikus paužot cerības, ka valsts "turpinās iet pa šo ceļu" arī attiecībā uz viņa kolēģiem.Atceroties ieslodzījumā pavadīto laiku, Greste sacīja, ka apzināti centies saglabāt formu - gan fiziski, gan arī mentāli un garīgi.Viņš atzina, ka atbrīvošana bijusi pārsteigums."Es uz to nepavisam necerēju, es pamodos, domādams par kampaņu, kas mums ir priekšā. Es devos skriet, un cietumsargs mani pasauca un sacīja, ka ir pienācis laiks sakravāt mantas. Viņš sacīja, ka ieradīsies vēstniecības pārstāvji," atceras žurnālists.LETA jau ziņoja, ka Ēģipte svētdien atbrīvoja un deportēja no valsts Gresti, kuram ir Austrālijas un Latvijas pilsonība. Greste vispirms lidmašīnā devās un Kipru, bet pēc tam - uz dzimto Austrāliju.Ēģiptes varasiestādes 2013.gada 29.decembrī Kairā arestēja trīs Al Jazeera žurnālistus - Gresti, Muhamedu Fahmiju, kuram ir Kanādas un Ēģiptes pilsonība, kā arī Ēģiptes pilsoni Baheru Muhamedu. Jūnijā viņi tika notiesāti par sakariem ar huntas aizliegto Musulmaņu brālību un par "melīgu ziņu pārraidīšanu".Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.Al Jazeera žurnālistu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Ēģiptes līderi Abdelfatahu as Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits