Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētījums: Nav nepieciešamības pēc trešās Covid-19 vakcīnas devas

Vakcīnas ir pietiekami efektīvas, lai novērstu smagu saslimšanu ar Covid-19, tādēļ plašākai sabiedrībai nav nepieciešama trešā pote, teikts žurnālā The Lancet pirmdien publicētā rakstā.

Baidoties no lipīgākā koronavīrusa delta paveida izplatīšanās, daudzas valstis sākušas piedāvāt papildu Covid-19 vakcīnas devas, taču Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir aicinājusi pagaidām noteikt moratoriju šādai praksei un mudinājusi tā vietā palīdzēt sagādāt vakcīnas nabadzīgākajām valstīm, kur miljoniem cilvēku vēl nav saņēmuši pat pirmo Covid-19 poti.

Zinātnieki, tostarp eksperti no PVO secinājuši, ka pašreiz, pat ņemot vērā delta paveidu, papildu devas plašākai sabiedrība nav nepieciešamas.

Autori, kuri izskatīja novērojumu pētījumus un klīniskos izmēģinājumus, atklāja, ka vakcīnas joprojām ir ļoti efektīvas pret smagiem Covid-19 simptomiem visos galvenajos vīrusa paveidos, ieskaitot delta paveidu, lai gan tām ir zemāki panākumi asimptomātiskas slimības novēršanā.

Pētniece Ana Marija Enao Restrepo, kura ir viena no "The Lancet" publicētā raksta vadošajiem autoriem, sacīja, ka saskaņā ar pašreiz pieejamajiem pētījumiem nav ticamu pierādījumu, ka vakcīnu sniegtā aizsardzība pret smagu saslimšanu ievērojami mazinātos.

Viņa uzsvēra, ka vakcinācijas galvenais mērķis ir novērst smagu saslimšanu, un pauda viedokli, ka vakcīnas būtu jānodrošina tiem cilvēkiem, kas vēl nav potējušies.

"Ja vakcīnas tiks izmantotas tur, kur tās darītu vislielāko labumu, tās varētu paātrināt pandēmijas beigas, kavējot turpmāku variantu attīstību," viņa piebilda.

Francijas uz citas valstis ir sākušas piedāvāt trešo Covid-19 vakcīnas devu vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu, bet Izraēla gājusi vēl tālāk, piedāvājot papildu devas visiem iedzīvotājiem, kas vecāki par 12 gadiem un ir vakcinējušies pret Covid-19 pirms pieciem mēnešiem.

"The Lancet" publicētajā pētījumā secināts, ka pašreizējie koronavīrusa paveidi nav pietiekami attīstījušies, lai spētu izbēgt no aizsardzības, ko nodrošina pašreizējās Covid-19 vakcīnas.

Autori uzskata, ka gadījumā, ja parādītos jaunas vīrusu mutācijas, kas varētu izvairīties no šīs aizsardzības, labāk būtu radīt īpaši šīm mutācijām pielāgotus modificētus vakcīnu variantus.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss ir aicinājis valstis vismaz līdz šī gada beigām atteikties no idejas piedāvāt papildu devas jau vakcinētiem cilvēkiem.

PVO ir izvirzījusi mērķi panākt, lai visās valstīs līdz septembra beigām ir vakcinēti vismaz 10% iedzīvotāju un vismaz 40% līdz gada beigām. Organizācija cer, ka līdz nākamā gada vidum pret Covid-19 būs vakcinēti vismaz 70% pasaules iedzīvotāju.

Tedross norādīja, ka gandrīz visas turīgās valstis ir sasniegušas 10% mērķi, un vairāk nekā 70% turīgo valstu ir sasniegušas 40% mērķi, taču neviena valsts ar zemiem ienākumiem nav sasniegusi nevienu no šiem mērķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits