Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Petreusa skandāls izraisījis jaunas diskusijas par privātuma aizsardzību internetā

Ārlaulības sakaru dēļ demisionējušā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora Deivida Petreusa lieta raisījusi bažas par privātuma aizsardzību internetā un valdības iespējām piekļūt privātiem e-pasta kontiem, norādījuši eksperti.

Jāatgādina, ka ārlaulības sakaru dēļ pagājušo piektdien demisionēja līdzšinējais CIP direktors Petreuss, kurš iepriekš bija guvis starptautisku atzinību par armijas vadību Irākas un Afganistānas karos. Petreusam bijusi dēka ar savu biogrāfi Polu Broudvelu.

"Kad CIP direktors nevar noslēpt savas aktivitātes internetā, kādas cerības [to izdarīt] ir mums pārējiem?" vaicāja Amerikas Pilsonisko brīvību savienības (ACLU) pārstāvis Kriss Sagoens. "Tam būtu jākalpo arī kā brīdinājumam, nodemonstrējot apmērus, kādos valdība spēj izlauzties cauri saziņas anonimitātes aizsegam, pat neiegūstot kratīšanas orderi vai citu tiesas orderi no neitrāla tiesneša," viņš piebilda.

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) Petreusa ārlaulības dēku atklāja, izmeklējot Petreusa ģimenes draudzenes Džillas Kelijas sūdzību kādam paziņam FIB, ka viņa saņem draudu e-pastus. FIB vēlāk noskaidroja, ka tos sūtījusi Broudvela, kas uzskatījusi Keliju par savu sāncensi centienos izpelnīties Petreusa uzmanību. Tālākā izmeklēšanā atklāta arī Broudvelas un Petreusa sarakste, no kuras bijis noprotams, ka viņiem ir dēka.

"Tas ir satraucoši, jo mēs nezinām, kādas atļaujas tika izsniegtas," norādīja Stratēģisko un starptautisko studiju centra Tehnoloģiju un sabiedriskās politikas programmas vadītājs Džeimss Luiss. Viņš atzīmēja, ka nav zināms, vai Broudvela bija informēta par savām tiesībām, pirms piekritusi atļaut FIB piekļūt saviem e-pastiem.

Luiss norādīja, ka pat izlūkdienestiem, medījot teroristus, ir jāizpilda "ļoti precīzi juridiski nosacījumi" pirms piekļūšanas elektroniskajai sarakstei. "Mums jāgūst skaidrība par noteikumiem, ielūkojoties e-pastos bez ordera. Pamatnoteikumam vajadzētu būt - nav tiesas ordera, nav izmeklēšanas," norādīja Luiss.

Pagaidām vēl nav zināms, kādas metodes FIB izmantojis šajā izmeklēšanā. Medijos izplatījušās ziņas, ka FIB aģenti, iespējams, ir ieguvuši tiesas orderi Broudvelas e-pasta Gmail kontam. Interneta uzņēmums Google savā pusgada ziņojumā par uzņēmuma caurskatāmību atzīmējis, ka valdības pieprasījumu skaits pēc lietotāju datiem pakāpeniski pieaug. 2012.gada pirmajā pusē Google saņēmis 20 938 datu pieprasījumus no valdības struktūrām visā pasaulē, tostarp 7969 no ASV. 90% gadījumu Google pieprasītos datus atklājis.

Organizācijas Cato Institute pētniece Džuliāna Sančesa uzskata, ka Broudvelas e-pasta lieta novedusi FIB pie tādas kā zvejošanas, galu galā noķerot uz āķa Petreusu un ģenerāli Džonu Allenu, kas arī ticis iepīts šajā skandālā. FIB amatpersonas ir atklājušas apjomīgu korespondenci - pārsvarā "nepiedienīgus" e-pastus - Allena un Kelijas starpā. "Nav skaidrs, kādas pilnvaras FIB bija vai kāds bija iespējamais cēlonis. Tas izskatās pēc izmeklēšanas pilnvaru ļaunprātīgas izmantošanas," norādīja Sančesa, piebilstot, ka nemaz nav zināms, vai vispār ir pastrādāts kāds noziegums.

Gaidāms, ka šis skandāls liks sakustēties arī procesiem Kongresā, tostarp senatora Patrika Līhija virzītajam likumprojektam, saskaņā ar kuru tiesībsargājošajām iestādēm piekļuve e-pastu kontiem būtu iespējama tikai ar tiesas orderi. Sagoens uzskata, ka Petreusa lieta ir uzskatāmi parādījusi nepieciešamību pēc striktas likumdošanas šajā jomā, kur esošā prakse neatbilst vēlamajai. Arī citi eksperti uzskata, ka nepieciešama stingra privātuma aizsardzība, kas attiecas uz komunikāciju internetā. Pretējā gadījumā izmeklēšana kādā konkrētā lietā var strauji attālināties no sākotnējā mērķa un iziet ārpus kontroles, ieraujot sevī citus ar to maz saistītus cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits