Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pirmais privātais kosmosa kuģis sekmīgi startējis uz SKS

ASV kompānija SpaceX otrdien palaidusi kosmosā raķeti Falcon 9, kļūstot par pirmo komerciālo privāto kompāniju, kas nosūtījusi savu kosmosa kuģi ar kravu uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS). Falcon 9 ar bezpilota kapsulu Dragon palaista kosmosā plkst.3.44 (plkst.10.44 pēc Latvijas laika).

NASA pārstāvis Džordžs Dillers norādīja, ka ar šo startu NASA pievērsusies privātajam sektoram SKS apgādē.

Plānots, ka izmēģinājuma lidojuma laikā Falcon 9 palidos garām SKS un kapsula Dragon atdalīsies no nesējraķetes un pietuvosies stacijai, šādi apliecinot, ka pēc ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmas slēgšanas pagājušajā gadā privātais sektors ir spējīgs nodrošināt ASV pieeju SKS.

Dragon ceļo bez pilotiem, tomēr kapsulas misijai no Zemes seko līdzi seši astronauti, kas palīdzēs gādāt par to, lai Dragon tiktu izkrauta, pielādēta ar jaunu kravu un sekmīgi atgrieztos uz Zemes. Jau ziņots, ka Falcon 9 starts bija paredzēts jau sestdien, bet dzinēja problēmas dēļ tika atlikts. Tomēr jau tajā pašā dienā šī problēma tika novērsta.

SpaceX ir viena no kompānijām, kas konkurē par iespēju uz SKS nogādāt astronautus un kravas. Pašlaik šo uzdevumu spēj veikt tikai Krievijai piederošā Sojuz kapsula. 2010.gada decembrī SpaceX ar savu Dragon lidojumu iegāja vēsturē kā pirmā privātā kompānija, kurai izdevies nosūtīt kosmosā un nogādāt atpakaļ uz Zemes komerciālu kosmosa kuģi.

Paredzēts, ka Dragon SKS nogādās 521 kilogramu smagu kravu, bet uz Zemes no stacijas atgriezīsies ar 660 kilogramus smagu kravu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits