Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Publiskots Valensas saistībraksts ar apņemšanos spiegot komunistu labā

Polijas Nacionālais piemiņas institūts (IPN) pirmdien publiskoja 1970.gadā ar roku rakstītu saistībrakstu, kas varētu liecināt par Polijas bijušā prezidenta Leha Valensa piekrišanu kļūt par komunistiskā marionešu režīma slepeno dienestu informatoru, vēsta Polijas Radio.

Kā ceturtdien paziņoja IPN, kas atbildīgs par komunistu un nacistu pastrādāto noziegumu izmeklēšanu, jaunatklātie dokumenti liecinot, ka Valensa komunistiskā režīma laikā bijis slepeno dienestu informators.

Institūta publicēto dokumentu vidū ir ar 1970.gada 21.decembri datēta ar roku rakstīts saistībraksts, kuru parakstījis "Lehs Valensa".

"Es apņemos sadarboties ar drošības dienestiem, atklājot un apkarojot Polijas Tautas Republikas ienaidniekus," rakstīts dokumentā. "Es apņemos stingrā slepenībā turēt faktu, ka sadarbojos ar slepenajiem dienestiem, un neatklāt to pat manai ģimenei."

Dokumentu vidū ir arī aģentam "Bolekam", sākot ar 1971.gadu, izmaksāto summu saraksts.

Šos dokumentus vēl nav pārbaudījis rokrakstu eksperts, taču IPN vadītājs Lukašs Kamiņskis pagājušajā nedēļā paziņoja reportieriem, ka tie ir īsti komunistu laika drošības dienestu materiāli.

Aizdomas par Valensas sadarbību ar komunistu slepenajiem dienestiem uzvirmoja pēc tam, kad Polijas prokuratūra konfiscēja dokumentus, kurus nelikumīgi glabāja kāda komunistiskā režīma virsnieka ģimene.

Polijas Nacionālā piemiņas institūta preses pārstāve trešdien informēja, ka prokurori ir konfiscējuši dokumentus nelaiķa ģenerāļa Česlava Kiščaka mājās. Kiščaks bija pēdējais komunistiskā režīma iekšlietu ministrs.

Dokumenti tika atklāti pēc tam, kad Kiščaka atraitne piedāvāja institūtam pārdot dokumentus par slepeno informatoru "Boleku" Šādu segvārdu it kā izmantojis Valensa. Prokuratūra dokumentus konfiscēja, jo likums paredz to nodošanu izmeklētājiem.

Nobela Miera prēmijas laureāts un kustības Solidaritāte dibinātājs Valensa vairākkārt ir noliedzis jebkādu sadarbību ar komunistiskā režīma slepenajiem dienestiem, un 2000.gadā īpašā tiesa atzina, ka šādas apsūdzības ir nepatiesas.

Tiesa secināja, ka 1985.gadā Iekšlietu ministrijas ziņojumā sīki tika aprakstīta profesionālu viltotāju izmantošana, lai safabricētu dokumentus, kas radītu iespaidu, ka Valensa ir algots aģents. Tiesa norādīja, ka daži viltoti dokumenti 1982.gadā tika nosūtīti arī Nobela prēmijas piešķiršanas komitejas locekļiem, lai liktu šķēršļus prēmijas piešķiršanai Valensam.

Valensa kļuva populārs 1980.gada augustā, kad viņš vadīja streiku Gdaņskas kuģu būvētavā, kas piespieda varasiestādes sākt sarunas un ļāva izveidot neatkarīgo arodbiedrību "Solidaritāte", kura bija pirmā brīvā arodbiedrība PSRS pakļautajās Austrumeiropas valstīs. Valensa kļuva par "Solidaritātes" līderi. 1983.gadā Valensam piešķīra Nobela Miera prēmiju. Pēc komunistiskā režīma sabrukuma no 1990. līdz 1995.gadam viņš bija pirmais atjaunotās Polijas prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits