Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

PVO: Covid-19 varētu būt prasījis no 80 000 līdz 180 000 veselības aprūpes darbinieku dzīvības

Koronavīrusa pandēmija ir smagi skārusi veselības aprūpes nozares personālu un Covid-19 varētu būt prasījis no 80 000 līdz 180 000 nozares darbinieku dzīvības, paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Tiek lēsts, ka pasaulē veselības aprūpe nozarē strādā 135 miljoni cilvēku. Medicīnas personāla nāves apkopotas par laiku no 2020.gada janvāra līdz šī gada maijam.

"Dati no 119 valstīm liecina, ka vidēji pasaulē ir vakcinētas divas piektdaļas veselības aprūpes darbinieku," paziņoja PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss. "Taču, protams, šis vidējais maskē milzīgās atšķirības starp reģioniem un ekonomiskajām grupām."

Āfrikā pilnībā vakcinēta mazāk nekā desmitā daļa veselības aprūpes nozares darbinieku, salīdzinot ar 80% bagātajās valstīs, norādīja Tedross.

Veselības aprūpes darbiniekiem ir jābūt prioritārajai grupai vakcinācijā, sacīja Tedross, paužot kritiku par netaisnīgo vakcīnu sadali starp valstīm.

PVO vadītāja padomnieks Brūss Eilvords šonedēļ brīdināja, ka koronavīrusa pandēmija var turpināties krietnu 2022.gada daļu, jo trūcīgās pasaules valstis pietiekamā daudzumā nesaņem Covid-19 vakcīnas.

Attīstītās valstis nepilda pienākumus programmas ietvaros, kas iecerēta, lai ar vakcīnām nodrošinātu trūcīgos reģionus, skaidroja PVO pārstāvis.

Ja vairumā pasaules valstu vakcinēti aptuveni 40% iedzīvotāju, tad Āfrikā imunizēti aptuveni 5%.

Kā liecina labdarības organizāciju aplēses, no septiņām vakcīnas devām, kas apsolītas planētas trūcīgajiem iedzīvotājiem, mērķi sasniegusi tikai viena.

"Varu jums konkrēti pateikt, ka mēs netiekam galā," sacīja Eilvords. "Mums tiešām jāpanāk paātrinājums, jo zināt, kas notiks pretējā gadījumā? Šī pandēmija turpināsies vēl gadu ilgāk, nekā tas varētu būt."

Trūcīgajām pasaules valstīm programmas "Covax" ietvaros bija paredzēts piešķirt divus miljardus Covid-19 vakcīnas devu, tomēr līdz šim tā spējusi nosūtīt vien 371 miljonu devu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits