Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

PVO: jaunais putnu gripas paveids N7H9 var radīt nopietnus draudus

Ķīnā ceturtdien apstiprināts 27. nāves gadījums, ko izraisījis nesen atklātais putnu gripas paveids H7N9. Zinātnieki brīdina, ka noslēpumainās un nāvējošās infekcijas slimības uzliesmojums rada nopietnus veselības draudus cilvēkiem visā pasaulē.

Pēdējais jaunās slimības upuris ir kāds 55 gadus vecs vīrietis no valsts dienvidaustrumu provinces Hunaņas. Viņam inficēšanās ar N7H9 konstatēta 26. aprīlī, vēsta ziņu aģentūra Siņhua, atsaucoties uz vietējo veselības aizsardzības biroju.

Kopš marta, kad konstatēja pirmo inficēšanās gadījumu, Ķīnā reģistrēti vismaz 127 saslimšanas gadījumi ar šo putnu gripas paveidu. Pagājušajā nedēļā pirmo reizi inficēšanās ar N7H9 konstatēta ārpus Ķīnas - kaimiņvalstī Taivānā. Saslimušais vīrietis inficējies ceļojuma laikā Ķīnā.

Sākotnējie pētījumi liecina, ka cilvēki ar jauno slimību saslimst pēc kontakta ar mājputniem, parasti vistām, bet pagaidām nav apstiprinājies, ka infekcija tiek pārnesta no cilvēka uz cilvēku. Tādēļ pašlaik iespēja, ka slimība varētu strauji izplatīties pa visu pasauli, ir zema.

Tomēr zinātnieki brīdina, ka vīruss ārkārtīgi strauji mutē. Ja tas būs spējīgs pārnesties no cilvēka uz cilvēku, tas apdraudēs arī pārējās pasaules daļas.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) šonedēļ paziņoja, ka N7H9 ir «viens no nāvējošākajiem» gripas vīrusiem. PVO uzskata, ka augstais mirušo skaits un relatīvi augstais saslimšanas gadījumu skaits īsā laika posmā, kā arī iespējamība, ka tas var iegūt spēju pārnesties no cilvēka uz cilvēku, rada pandēmijas risku.

Statistika liecina, ka no līdzšinējiem 127 atklātajiem saslimšanas gadījumiem 20% beigušies letāli, aptuveni 20% inficēto ir atveseļojušies, bet atlikušie 80% joprojām ārstējas. Ar N7H9 inficētajiem parasti konstatē plaušu karsoni smagā formā, asins saindēšanos un iekšējo orgānu darbības traucējumus. Ar slimību ir inficējušies gan zīdaiņi, gan cilvēki, kuri ir sasnieguši 80 gadu vecumu.

«Tā ir ļoti, ļoti nopietna slimība tiem, kuri ir inficējušies. Tādēļ, ja tā spēs izplatīties plašāk, tā būs ārkārtīgi postoša epidēmija,» uzskata profesors Pīters Openšavs, kurš vada respiratoro infekciju centru Lielbritānijas universitātē Imperial College London.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits