Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PVO noliedz, ka būtu nolikusi plauktā izmeklēšanu par SARS-CoV-2 izcelšanos

Pasaules Veselības organizācija (PVO) noraidījusi šonedēļ izskanējušos apgalvojumus, ka tā ir atmetusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu SARS-CoV-2 vīrusa izcelšanos un to, kā tas sāka izplatīties starp cilvēkiem, izraisot Covid-19 pandēmiju, vēsta AlJazeera.com. Vienlaikus PVO atzīst, ka Ķīna joprojām liek šķēršļus nepieciešamās informācijas iegūšanai, tādēļ izmeklēšana ir nobremzējusies.

Žurnāls Nature 14. februārī rakstīja, ka "PVO klusi nolikusi plauktā plānus veikt otro fāzi zinātniskā izmeklēšanā par Covid-19 izcelšanos, skaidrojot to ar problēmām veikt izpētes darbus Ķīnā". Žurnāls atgādināja, ka 2021. gada janvārī PVO izveidota starptautisko ekspertu grupa devās uz Uhaņu Ķīnā, kur tika konstatēti pirmie inficēšanās ar jauno koronavīrusu gadījumi. Kopā ar Ķīnas zinātniekiem PVO pētnieki izmeklēšanas pirmajā fāzē vāca pierādījumus par to, kad un kur vīruss varēja izcelties. Martā viņi publiskoja ziņojumu, kurā aprakstīja četrus iespējamos SARSCoV-2 izcelšanās scenārijus, par visticamāko uzskatot tā pārnešanu no sikspārņiem uz cilvēku, iespējams, ar kādu starpnieksugu. Taču, kā rakstīja Nature, atsaucoties uz PVO epidemioloģi Mariju van Kerkhovi Ženēvā, pētījuma otrā fāze, kurā būtu sīki jāanalizē viss Ķīnā un citur notikušais, netiekot realizēta. 

PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebrejesuss preses konferencē noraidījis Nature interpretāciju par pētījuma pārtraukšanu. "Mums jāturpina strādāt, līdz iegūsim atbildi. Uzzināt, kā pandēmija sākās, ir ļoti, ļoti svarīgi un ļoti nozīmīgi. Ir divi iemesli, kāpēc nedrīkst pārtraukt pētījumu par vīrusa izcelšanos. Pirmais ir zinātnisks. Mums ir jāuzzina, kā šī [pandēmija] sākās, lai novērstu nākamo. Otrais ir morāls – miljoni cilvēku zaudēja dzīvību, daudzi cieta, vīruss turēja visu pasauli ķīlniekos. Morāli ir ļoti svarīgi uzzināt, kā mēs zaudējām savus mīļos," citē AlJazeera.com.

PVO vadītājs arī paziņoja, ka nesen esot nosūtījis vēstuli Ķīnas amatpersonām, kurā lūdz sadarbību un dalīšanos ar informāciju, lai noskaidrotu, kā viss sākās.

Marija van Kerkhove trešdien paziņoja, ka Nature žurnālisti ir nepareizi interpretējuši viņas teikto un ka PVO izmeklēšanu neesot pārtraukusi un nepārtrauks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits