Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rietumāfrikā visu laiku lielākais bīstamā Ebolas vīrusa uzliesmojums

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien sasauca krīzes sanāksmi, lai ar 11 Rietumāfrikas valstu veselības ministriem pārrunātu rīcības plānu, kā rīkoties, lai apturētu Āfrikas vēsturē lielāko nāvējošā Ebolas vīrusa uzliesmojumu, kas ir paņēmis jau vairāk nekā 400 cilvēku dzīvību.

Cīņu ar ārkārtīgi bīstamo un lipīgo vīrusu, pret kuru nav vakcīnu un ārstniecības līdzekļu, kavē cilvēku bailes un reģiona valstu sabiedrībās pastāvošie aizspriedumi, tādēļ daudzi inficētie slimības agrīnajā stadijā nesaņem medicīnisko aprūpi, kas ļautu glābt viņu dzīvību un nepakļautu saslimšanas riskam citus.

Kopš februāra, kad pirmoreiz tika ziņots par Ebolas vīrusa uzliesmojumu, Rietumāfrikas valstīs Gvinejā, Sjerraleonē un Libērijā konstatēti vismaz 759 inficēšanās gadījumi, no kuriem vismaz 467 beigušies letāli, šonedēļ paziņoja PVO. Kopš 23. jūnija reģistrēto saslimšanas gadījumu skaits ir pieaudzis par 20%, bet mirušo skaits audzis par 17% raksta BBC.

Līdz šim nāvējošākais Ebolas vīrusa uzliesmojums tika pieredzēts tālajā 1976. gadā Kongo Demokrātiskajā Republikā, kur slimība paņēma 280 cilvēku dzīvību.

Šoreiz vīruss vissmagāk skāris Gvineju, kur kopš aprīļa miruši jau 303 cilvēki. Sjerraleonē un Libērijā skaitļi ir mazāki, bet abas valstis ziņo par strauju inficēšanās gadījumu un nāvējošo gadījumu pieaugumu tieši pēdējā mēnesī.

Eksperti min, ka slimības plašajai izplatībai Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē pamatā ir trīs galvenie faktori. Viens no tiem ir vīrusa upuru apglabāšana saskaņā ar kultūras paražām un tradicionālajām reliģijām lauku rajonos. Vēl viens faktors ir ļoti blīvā apdzīvotība ap lielpilsētām Gvinejā un Libērijā. Treškārt tiek minēta intensīvā tirdzniecības un sociālā aktivitāte uz visu trīs valstu robežām.

Ebolas vīrusa izplatība šajās valstīs apdraud kaimiņvalstis Kotdivuāru, Mali, Gvineju - Bisavu, Senegālu, Ugandu, Kongo Demokrātisko Republiku, Gambiju un Ganu, kur vakar sākās PVO izsludinātā divu dienu ārkārtas sanāksme, kuras mērķis ir vienoties par "radikāliem risinājumiem" Ebolas vīrusa apkarošanai.

Visu Ulda Ķezbera rakstu "PVO prāto, kā apturēt Ebolu" lasiet ceturtdienas, 3. jūlija, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits