Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Sadursmēs ar Kosovas serbiem šautus ievainojumus guvuši divi NATO spēku karavīri

Divi NATO vadīto miera uzturēšanas spēku Kosovā (KFOR) karavīri guvuši šautus ievainojumus sadursmes ar Kosovas serbiem valsts ziemeļos laikā. Par to pirmdien, 28. novembrī, vēsta aģentūra AFP, atsaucoties uz KFOR pārstāvi.

Atbilstoši militārpersonu sniegtajai informācijai, konflikts izcēlies Jagņenicas ciematā pēc tam, kad KFOR spēki pārņēmuši savā kontrolē serbu izveidoto kontrolposteni Župčē, kas atrodas uz Mitrovicas – Brnjakas ceļa.

Kā aģentūrai pavēstīja NATO misijas pārstāvis Dens Hārvijs (Dan Harvey), atsevišķi serbu demonstranti atklājuši uguni pa alianses karavīriem no vieglajiem strēlnieku ieročiem. Pavisam konfliktā piedalījušies no 400 līdz 500 serbu demonstrantiem. Par to, cik smags ir abu ievainoto karavīru stāvoklis, informācija netiek sniegta.

Kā savukārt vēsta aģentūra Reuters, KFOR spēki protestētāju izklīdināšanai izmantojuši gumijas lodes un asaru gāzi. Pēc Kosovas medicīnas dienestu datiem, ievainojumus no gumijas lodēm guvuši 10 serbi. Jāpiebilst, ka pagājušās nedēļas laikā sadursmju ar serbu mazākuma protestētājiem gaitā ievainojumus guva kopumā 21 NATO karavīrs.

Kosovas etniskie serbi, aptuveni puse no kuriem – 40 000 – dzīvo valsts ziemeļos, atsakās atzīt Prištinas valdību un protestē pret bijušā autonomā reģiona atdalīšanu no Serbijas. Pēdējo nemieru vilni, kas turpinās kopš šā gada jūlija, izraisīja Kosovas valdības lēmums kontrolpunktos uz Kosovas ziemeļu daļas un Serbijas robežas izvietot albāņu tautības drošības spēku darbiniekus, lai pārtrauktu oficiālās Prištinas aizliegto Serbijas preču importu uz Kosovu.

Atbildot uz šo Prištinas albāņu valdības lēmumu, serbi izveidoja uz ceļiem savus kontrolpunktus, cenšoties nepieļaut albāņu spēka struktūru darbinieku nokļūšanu robežpunktos. KFOR pārstāvji savukārt apgalvo, ka serbu izveidotie kontrolposteņi un barikādes apgrūtina to pārvietošanos, tādēļ miera uzturētāji cenšas novākt šķēršļus, kas noved pie asiņainām sadursmēm.

Jāatgādina, ka Kosova 2008. gadā vienpusējā kārtā paziņoja par izstāšanos no Serbijas. Autonomā reģiona neatkarību ir atzinušas vairāk nekā 80 valstis, ieskaitot ASV un 22 Eiropas Savienības dalībvalstis.

NATO miera uzturēšanas misijā Kosovā šobrīd ir 6250 karavīri, kuru viens no galvenajiem uzdevumiem ir nepieļaut sadursmes starp etniskajiem serbiem un albāņu vairākumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits