Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Saistībā ar korupcijas izmeklēšanu no amata atkāpies ES veselības komisārs

Saistībā ar iespējamās korupcijas izmeklēšanu otrdien no amata atkāpies Eiropas Savienības (ES) veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli, ziņo laikraksts Malta Today. Amatu maltiešu politiķis atstāj nekavējoties, un par šo lēmumu viņš ir informējis EK prezidentu Žozē Manuelu Barrozu.

ES pretkorupcijas dienests OLAF izmeklēšanu sāka, pamatojoties uz tabakas ražotāja Swedish Match sūdzību, kurā apgalvots, ka kāds maltiešu uzņēmējs izmantojis savus sakarus ar Dalli, lai gūtu no zviedru uzņēmuma finansiālu labumu apmaiņā pret iespēju ietekmēt nākotnes lēmumus tabakas produktu tirdzniecības un lietošanas jomā, jo īpaši attiecībā uz zelējamo tabaku. Tās tirdzniecība ES ir aizliegta, taču Norvēģijā un Zviedrijā zelējamā tabaka tiek ražota un plaši patērēta.

Kā liecina neoficiāla informācija, vārdā neminētais maltiešu uzņēmējs solījis mēģināt panākt šī aizlieguma atcelšanu. "Starp uzņēmēju un kompāniju nekāds darījums nenotika, un netika veikts maksājums," teikts Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.

OLAF galaziņojums EK nosūtīts pirmdien. Tajā "pārliecinoši pierādījumi attiecībā uz Dalli kunga tiešu dalību nav gūti, taču tiek uzskatīts, ka viņš bija informēts par šiem notikumiem". OLAF ziņojumā gan gūts skaidrs apliecinājums, ka izmeklēšanā izvērtētajiem notikumiem nav bijusi ietekme uz EK lēmumu pieņemšanas procesu un nostāju, informē EK.

OLAF galaziņojums un ieteikumi nosūtīti Maltas Ģenerālprokuratūrai, kurai arī būs jālemj, kā rīkoties tālāk šajā lietā. Pats Dalli kategoriski noliedz izskanējušos pārmetumus un skaidro, ka nolēmis atkāpties, lai varētu labāk aizsargāt savu un EK reputāciju.

Dalli pienākumus uz laiku, kamēr Malta izvirzīs jaunu komisāra kandidātu, pārņems EK viceprezidents Marošs Šefčovičs, kurš ir atbildīgs par ES iestāžu sadarbību un administratīvajiem jautājumiem. Dalli iepriekš Maltā ieņēmis gan finanšu, gan ārlietu ministra posteni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits