Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Serbija kārtejo reizi aizliedz geju praida rīkošanu

Serbijas varasiestādes aizliegušas rīkot svētdien Belgradā paredzēto geju praidu un pret to vērstās demonstrācijas, šādu lēmumu pamatojot ar lielo sabiedrības drošības apdraudējumu.

Kā televīzijas kanālam B92 apliecināja iekšlietu ministrs Ivica Dačičs, "aizliegtas visas pulcēšanās 1. un 2.oktobrī. Policija ar visiem līdzekļiem apstādinās visas pulcēšanās".

"Aizliegums noteikts nevis protestu būtības dēļ, bet gan lai nepieļautu sabiedriskās kārtības un miera apdraudējumu," skaidroja amatpersona.

Šī ir jau otrā reize trīs gadu laikā, kad ultranacionālistu apdraudējuma dēļ Serbijā aizliegts homoseksuālistu tiesību aizstāvju gājiens.

Aizliegti arī praida pretinieku plānotie protesta pasākumi, kas bija iecerēti gan sestdien, gan svētdien.

Kā skaidroja iekšlietu ministrs, policija un izlūkdienesti uzskata, ka praida rīkošana radītu pārāk lielu apdraudējumu, jo saņemtas ziņas, ka praida pretinieki arī šogad plāno rīkot vardarbīgus nemierus.

"Šo mītiņu dēļ, galvenokārt jau praida pretinieku protestu dēļ, mēs varētu piedzīvot milzīgu kaitējumu sabiedriskajai kārtībai un mieram, īpašumiem, partiju mītnēm, ārvalstu vēstniecībām, uzņēmumiem", kas savukārt varētu likt policijai asi reaģēt, izraisot "vispārēju haosu", uzsver Dačičs.

Turpretī praida organizatoru komitejas pārstāvis Gorans Miletičs šādu varasiestāžu rīcību asi kritizē, norādot, ka "lēmums aizliegt praidu apliecina, ka valsts kapitulējusi huligānu priekšā".

Pērn Serbijā notika pirmais geju praids pēdējo desmit gadu laikā, taču tā norisi aizēnoja policijas un ultranacionālistu sadursmes, kurās cieta vairāk nekā 150 cilvēki un pamatīgi tika izpostīts arī Belgradas centrs.

Gadu iepriekš praidu atcēla tā rīkotāji, jo policija drošības apsvērumu dēļ neļāva doties gājienā pa pilsētas centru.

Savukārt 2001.gadā, kad notika pirmais geju praids Serbijas vēsturē, to nācās pārtraukt huligānu uzbrukumu dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits