Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Serbija mudina Kosovas serbus pieņemt Belgradas-Prištinas vienošanos

Serbijas premjerministra vietnieks Aleksandrs Vučičs svētdien mudināja Kosovas ziemeļdaļas serbus pieņemt ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību panākto vienošanos par Belgradas un Prištinas attiecību normalizāciju, vienlaikus atzīstot, ka līgums nebūt nav ideāls.

"Es nesaku, ka šī vienošanās ir laba, bet šajā stadijā mēs neko labāku panākt nevarējām," sanāksmē Mirtovicā, kurā piedalījās arī četru Kosovas ziemeļu pašvaldību pārstāvji, atzina vicepremjers. "Es varētu uzskaitīt daudzus iemeslus, lai iebilstu pret šo vienošanos, tomēr ir viens svarīgs aspekts tai par labu. Tas ir vienīgais veids, kā Serbija var izdzīvot, eksistēt un palikt vienota, meklējot ceļu uz labāku nākotni," uzsvēra Vučičs.

Vairāk nekā 3000 cilvēku piektdien Belgradā piedalījās protesta akcijā pret Serbijas un Kosovas vienošanos par attiecību normalizēšanu, ko līguma kritiķi uzskata par vārdos tieši neizteiktu Kosovas neatkarības atzīšanu.

Protesta akciju rīkoja Kosovas ziemeļdaļas serbu politiskie līderi, kas līdz ar ultranacionālistiem kategoriski iebilst pret panāktās vienošanās īstenošanu. "Šis ir turpinājums serbu tautas cīņai par to, lai paliktu Serbijā un lai novērstu Kosovas atdošanu," sacīja Ziemeļkosovas pilsētas Zubinpotokas mērs Slaviša Rističs.

Protestētāji sauca "Kosova ir Serbijas sirds" un "Nodevība!". Akcijā piedalījās ultranacionālistu Serbijas Demokrātiskās partijas pārstāvji, arī bijušais premjerministrs Vojislavs Koštunica, kā arī Serbijas Pareizticīgās baznīcas augstākie garīdznieki.

Baznīca līgumu, kas 19.aprīlī tika noslēgts Belgradas un Prištinas starpā, jau iepriekš nosodījusi, norādot, ka Serbija "ir padevusies". Baznīca rosinājusi Kosovā dzīvojošos serbus "nepieņemt uzspiestus un netaisnīgus rīkojumus un vienmēr un uz visiem laikiem uzskatīt Kosovu par savu dzimteni".

Galvenokārt etnisko albāņu apdzīvotajā Kosovā mīt arī ap 120 000 etnisko serbu. Aptuveni 40 000 no tiem dzīvo Kosovas ziemeļu daļā pie robežas ar Serbiju, savukārt pārējie dzīvo citviet Kosovā esošajos anklāvos. Serbijas un Kosovas līguma 15 punktos formulēti pamatprincipi, kas garantē zināmu autonomiju 40 000 Kosovas ziemeļdaļā mītošo serbu. Atbilstoši līgumam Kosovas serbiem reģionos, kur viņi ir vairākumā, būs pašiem sava policija un tieslietu struktūru amatpersonas, kas darbosies Prištinas pakļautībā, vēstīja mediji.

Nedz Serbijā, nedz Kosovā dzīvojošie serbi joprojām neatzīst Prištinas pasludināto neatkarību. Kosova neatkarību vienpusēji pasludināja 2008.gadā, taču Serbija joprojām to uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu, lai gan Kosovas neatkarību atzinušas aptuveni 100 valstis, tostarp ASV un vairums ES dalībvalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits