Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Simtiem cilvēku Budapeštā protestē pret boļševismu un cionismu

Dienu pirms Budapeštā paredzētā Pasaules Ebreju kongresa (PEK) sākuma Ungārijas galvaspilsētas centrā pulcējušies vairāki simti cilvēku, lai piedalītos galēji labējās partijas "Kustība par labāku Ungāriju" ("Jobbik") rīkotajā mītiņā "Pret boļševismu un cionismu".

Demonstrācijā, kuru Iekšlietu ministrija mēģināja aizliegt, piedalās aptuveni 500 cilvēku, no kuriem daži tērpti aizliegtās paramilitārās organizācijas "Ungāru gvarde" uniformās, no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP fotogrāfs. Demonstrācijas mērķis ir "godināt cionisma un boļševisma upurus".

Kā ziņots, PEK, kas svētdien sāksies Budapeštā, galveno uzmanība paredzēts pievērst galēji labējo kustību aktivitātes un antisemītisma pieaugumam Eiropā, īpaši Ungārijā. "Antisemītisms Ungārijā nepārprotami pieaug, un mēs esam pieredzējuši arī dramatisku uzbrukumu skaita pieaugumu citām minoritātēm, piemēram, čigāniem," e-pasta vēstulē aģentūrai "Reuters" šonedēļ norādīja PEK prezidents Ronalds Lauders.

Savukārt PEK pārstāvis atzinis, ka viens no iemesliem, izvēloties Budapeštu par ikgadējās sanāksmes vietu, bijusi vēlme izrādīt solidaritāti Ungārijas ebreju kopienai. Tomēr viņš uzsvēra, ka Ungārija nav vienīgā Eiropas valsts, kur vērojams antisemītisma pieaugums. Savā ierasti provokatīvajā manierē "Jobbik" līderis Gābors Vona, uzrunājot demonstrācijas dalībniekus, paziņoja, ka nauda, kas iztērēta kompensācijām holokaustā izdzīvojušajiem ebrejiem, varētu tikt izlietota labākiem mērķiem, vēsta televīzijas kanāls ATV. Vona arī uzsvēra, ka ebrejiem nāktos lūgt piedošanu par noziegumiem, kurus boļševistiskā režīma laikā pastrādājuši tādi bēdīgi slaveni ebreju izcelsmes komunistu līderi kā Bēla Kuns un Māķāšs Rākoši.

"Jobbik", kas 2010.gada vēlēšanās ieguva 17% balsu, pastāvīgi piesaista mediju uzmanību ar savu antisemītisko un pret čigāniem vērsto retoriku.

Budapeštas centrā manāma liela policijas klātbūtne. Policisti uzraudzīja arī kontrdemonstrāciju, kuru rīkoja "Jobbik" politiskie pretinieki, taču tās dalībnieku skaits bija ievērojami mazāks. Tiek ziņots, ka pastiprinātie drošības pasākumi Budapeštā turpināsies līdz pat 7.maijam, kad paredzēts PEK noslēgums.

Top komentāri

Hehemold
H
Ko tie nekaunigie zidi vaimina par antisemitismu ES un apmelo un apgana citas tautas un valstis , ja zidiem ir sava nacionala valsts Zidija? Kapec zidi ir iedoamjusies, ka vini ir jacies un japacies citam tautam, kuram zidu izveidotais komunismis un ta noziedziga idealogija pret cilveci Krievija ir radijuis postu, holokaustu un genocidu pret nacionalajam valstim un tautam? Ungarijas valsts ir viena no tam ES un ta nav vieniga kura cieta no padomju komunistiska okupacijas un slepkavnieciska rezima. Ar kadam tiesibam zidi uzspiez savu kartibu un savu idealogiju ES nacionalam, suverenas valstim?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits