Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Slaktiņš sēj bailes amerikāņu sikhos

ASV nelielā sikhu kopiena pirmdienas rītā pamodās dziļi satriekta un ar milzīgu apdraudējuma sajūtu pēc tam, kad svētdien Milvokos kāds bruņots vīrietis iebruka sikhu templī un nogalināja vismaz sešus cilvēkus, bet pats krita no policistu raidītajām lodēm. Šis incidents ir jau otrā nāvējošā apšaude Savienotajās Valstīs divās nedēļās un asiņainākais uzbrukums Amerikas sikhiem pēdējos 11 gados.

Sauca pēc palīdzības

Svētdienas rītā nelielajā Milvoku priekšpilsētā Oukkrīkā esošajā sikhu dievnamā bija sapulcējušies vairāki desmiti draudzes locekļu, lai aizvadītu iknedēļas dievkalpojumu. Vīrieši jau drūzmējās lūgšanu telpā, bet sievietes virtuvē gatavoja ēdamo. Rimto idilli pārtrauca kāds baltais vīrietis, kurš, bruņojies ar pistoli, ieskrēja templī un uzsāka apšaudi. Dievnamā izcēlās haoss, cilvēki skrēja kur nu kurais, lai paslēptos no uzbrucēja. Daļa no izdzīvojušajiem patvērumu atrada vannasistabās, no kurienes ar mobilajie telefoniem centās izsaukt palīdzību.

Džatinders Mangats bija ceļā uz templi, kad uzzināja par tur notiekošo traģēdiju. Viņš mēģināja sazvanīt tēvoci, kurš bija tempļa vadītājs, bet viņam atbildēja draudzes galvenais priesteris. «Viņš raudāja. Visapkārt skanēja kliedzieni. Viņš sacīja, ka mans tēvocis ir sašauts un guļ uz grīdas, un jautāja, kādēļ mēs nesūtām ātro palīdzību un policiju,» Dž. Mangats stāstīja laikrakstam The New York Times.

Tikmēr templī slepkava bija laupījis četru cilvēku dzīvību, bet vēl divus draudzes locekļus šāvējs nogalināja ārpusē. Viņš arī uzbruka vienam no diviem notikuma vietā atbraukušajiem policistiem, to smagi ievainojot. Uzbrucēju nogalināja otrs likumsargs. Bez viņa kolēģa apšaudē smagus ievainojumus guva vēl divi vīrieši, par kuru dzīvību ārsti turpināja cīnīties pirmdien.

Federālās izmeklēšanas birojs, kas ir pārņēmis lietas izmeklēšanu, Milvoku priekšpilsētā notikušo slaktiņu definējis kā iekšzemes terorismu. Varasiestādes nav publiskojušas slepkavas personu, vienīgi zināms, ka viņš bijis ap 40 gadu vecs atvaļināts karavīrs. Pirmdien dažus kilometrus no sikhu tempļa policija pārmeklēja kādu privātmāju, kas, visticamāk, piederēja uzbrucējam. Izmeklētāji paziņoja, ka viņu uzdevums ir noskaidrot uzbrucēja motīvus.

Līdzjūtību sikhu kopienai izteicis gan ASV prezidents Baraks Obama, gan viņa konkurents novembrī gaidāmajās valsts galvas vēlēšanās Mits Romnijs.

Gaidīta nelaime

Aptuveni pusmiljons ASV mītošo sikhu ir šokā par notikušo, ko viņi uztver kā uzbrukumu visai kopienai. «Mēs nekad nedomājām, ka kaut kas tāds varētu notikt,» vietējam izdevumam The Milwaukee Journal Sentinel sacīja Milvoku sikhu draudzes locekle Parmindera Kaleka. «Uzskatījām, ka mūsu baznīca ir droša vieta.» Kinorežisore Valerī Kaura, kura jau vairākus gadus seko līdzi uzbrukumiem sikhiem, stāsta, ka svētdien notikusī apšaude «atbalsojas ikvienā Amerikas sikhu mājā». «Mēs to uztveram kā naida motivētu uzbrukumu. Ikviens Amerikas sikhs šodien ir ievainots, sāpināts un nobijies.»

Daļa vietējo sikhu tomēr uzskata, ka šādai traģēdijai agrāk vai vēlāk vajadzēja notikt, jo pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem ASV regulāri notikuši uzbrukumi sikhiem un viņu īpašumiem. Daudzi amerikāņi turbānus valkājošos un bārdainos sikhu vīriešus uzskata par musulmaņiem. «Mēs kopš 2001. gada 11. septembra baidījāmies, ka varētu notikt šāds incidents,» atzīst Radžvants Sings, kurš vada Sikhu Reliģijas un izglītības padomi Vašingtonā. «Tas bija laika jautājums, jo te ir tik liels zināšanu trūkums un cilvēki mūs uzskata par talibiem vai Osamas bin Ladena atbalstītājiem.» Režisore V. Kaura piebilst, ka turbāns, kas apliecina sikhu ticību Dievam, nelaimīgā kārtā ir iezīmējis sikhus kā «aizdomīgus, mūžīgos svešiniekus un potenciālos teroristus».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits