Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Stoltenbergs pārņem NATO vadīšanu

NATO vadības grožus no trešdienas uz četriem gadiem pārņem bijušais Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs, kurš ietekmīgajā amatā nomainīs citu skandināvu - dāni Andersu Fogu Rasmusenu, trešdien, 1.oktobrī, vēsta laikraksts Diena.

Jaunajam NATO ģenerālsekretāram būs darba pilnas rokas, jo jāpanāk, lai alianses dalībvalstis atkal palielina izdevumus aizsardzībai, kas ir svarīgi laikā, kad Krievija demonstrē militāro spēku, bet globālo drošību apdraud džihādistu kustība Islāma valsts (IS).

Rasmusens pasaules ietekmīgāko militāro aliansi sāka vadīt 2009. gadā, kad NATO galvenais izaicinājums bija karš Afganistānā, kur starptautiskie spēki bez lieliem panākumiem cīnījās ar islāmistiem. Analītiķi uzskata, ka viņš nospēlēja nozīmīgu lomu, palīdzot ASV prezidentam Barakam Obamam pārliecināt pārējās alianses locekles par nepieciešamību paplašināt militāro klātbūtni Afganistānā, lai efektīvāk cīnītos pret talibiem.

NATO 2011. gadā iesaistījās Lībijas pilsoņkarā, vairākus mēnešus veicot uzlidojumus vēlāk gāztā diktatora Muammara Kadāfi spēkiem. Pēc asiņainā režīma krišanas Ziemeļāfrikas valstī neiestājās miers un nesākās demokrātiskas pārmaiņas. Rasmusens uzskata, ka daļa vainas par to jāuzņemas arī NATO. Viņaprāt, starptautiskajai sabiedrībai pēc Kadāfi gāšanas vajadzēja ātrāk iesaistīties, lai neļautu Lībiju ieraut haosā.

Neskatoties uz neziņu par Afganistānas nākotni pēc NATO spēku aiziešanas šī gada beigās un pārmetumiem, ka NATO nav darījusi pietiekami, lai apslāpētu Krievijas centienus paplašināt ietekmes sfēru, Rasmusens savu laiku pie alianses stūres uzskata par sekmīgu. "Mēs reformējām aliansi, modernizējām tās struktūru, tādēļ būtu godīgi teikt, ka manas vadības laikā samazinājām taukus un palielinājām muskuļus," viņš sacīja ziņu aģentūrai AP.

Viņa pēdējo piecu gadu lielākā vilšanās esot Krievijas uzvedība. "Savā pirmajā runā NATO ģenerālsekretāra amatā 2009. gada septembrī es fokusējos uz vajadzību veidot stratēģiskas attiecības ar Krieviju," Rasmusens raksta slejā britu laikrakstā The Independent. "Krievijas agresija pret Ukrainu ir izaicinājums mūsu vīzijai par Eiropu - brīvu un mierā dzīvojošu. Neskatoties uz mūsu centieniem, Krievija uztver NATO kā ienaidnieku, nevis partneri."

Vairāk Ulda Ķezbera rakstu Stoltenbergs pārņem NATO vadīšanu lasiet trešdienas, 1.oktobra, laikrakstā Diena 10.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits