Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Tibetiešu aizdedzināšanās protesti vēršas plašumā

Ķīnu satricinājusi vēl divu tibetiešu pašaizdedzināšanās, protestējot pret Ķīnas varu Tibetā. Pēdējos gados sev dzīvību šādi atņēmuši jau vairāki desmiti tibetiešu, kas iebilduši pret represijām no Pekinas puses un pieprasījuši autonomiju no Ķīnas.

Ķīnas dienvidrietumu Abas pilsētā aizdedzinājās 18 gadu vecs mūks un 17 gadu vecs bijušais mūks. Abi puiši izkliedza pret Ķīnu vērstus saukļus un pieprasīja tibetiešu garīgā līdera dalailamas atgriešanos.

«Aculiecinieki redzēja, kā viņi aizdedzinājušies noskrēja aptuveni 20 soļus un tad sabruka uz zemes,» divi mūki stāstīja Radio Free Asia. Jaunieši nogādāti slimnīcā, kur miruši no gūtajiem ievainojumiem.

Kopumā kopš 2009. gada jau reģistrēts 51 tibetiešu pašaizdedzināšanās gadījums, informēja Londonā bāzētā organizācija Free Tibet. To vidū ir 43 vīrieši un astoņas sievietes. Vairāk nekā puse šo cilvēku no gūtajiem apdegumiem miruši. Par vienu no zīmīgākajiem šāda veida protesta centriem kļuvusi galvenokārt tibetiešu apdzīvotā Sičuaņas provinces reģiona pilsēta Aba.

«Starptautiskie līderi, kas baidās pasliktināt attiecības ar Ķīnu, ignorē tibetiešu fundamentālās cilvēktiesības,» Free Tibet vadītāju Stefāniju Brigdenu citēja ziņu aģentūra AFP. «Pienācis laiks ikkatram no mums teikt savu vārdu un pieprasīt brīvību Tibetai.»

Ķīna noliedz, ka apspiestu tibetiešus, un uzstāj, ka, pateicoties tās varai, ievērojami uzlabojusies tibetiešu labklājība. Ķīnas vara asi kritizē pašaizdedzināšanos kā protesta formu, saucot šos protestētājus par noziedzniekiem un teroristiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits