Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Tiks pārcelts pirmā privātā kosmosa kuģa starts uz SKS

Pirmais komerciālais kosmosa kuģis uz Starptautisko kosmosa staciju, visticamāk, nedosies 7.maijā, kā bija iepriekš plānots, trešdien pavēstīja ASV kompānija SpaceX. Iespējams, kuģa starts varētu notikt 10.maijā, taču tas vēl nav skaidri zināms. Lēmumu par jauno starta datumu plānots pieņemt līdz piektdienai.

Jāatgādina, ka uz SKS plāno doties kompānijas SpaceX nesējraķete Falcon 9 ar bezpilota kapsulu Dragon. Ja tas izdosies, SpaceX kļūs par pirmo privāto uzņēmumu, kas piegādājis kravu SKS. SpaceX 2010.gada decembrī ar savu Dragon lidojumu jau iegāja vēsturē kā pirmā privātā kompānija, kurai izdevies nosūtīt kosmosā un nogādāt atpakaļ uz Zemes komerciālu kosmosa kuģi.

Paredzēts, ka Falcon 9 palidos garām SKS trīs kilometru attālumā, kamēr kapsula Dragon atdalīsies no nesējraķetes un pietuvosies stacijai, kuras apkalpe veiks saslēgšanās operāciju ar robota roku palīdzību. Pēc tam Dragon atgriezīsies uz Zemes, nolaižoties Klusā okeāna ūdeņos pie Kalifornijas krastiem. Plānots, ka Dragon SKS nogādās 521 kilogramu smagu kravu, bet uz Zemes no stacijas nogādās 660 kilogramus smagu kravu.

Pēc ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmas slēgšanas pagājušajā gadā SpaceX un vairākas citas kompānijas konkurē par iespēju uz SKS nogādāt astronautus un kravas. Pašlaik šo uzdevumu spēj veikt tikai Krievijai piederošā Sojuz kapsula.

Februārī Kongresā iesniegtajā budžeta projektā ASV prezidents Baraks Obama lūdza piešķirt 829 miljonus dolāru, lai rastu iespējas veikt komerciālos lidojumus uz SKS un tādējādi mazinātu Savienoto Valstu atkarību no Krievijas šajā jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits