Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ukraina apsūdz Facebook prokrieviskos aizspriedumos

Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks ceturtdien apsūdzējis sociālās saziņas vietni Facebook prokrieviskos politiskos aizspriedumos.

"Facebook birojā Krievijā ir prokrieviska ietekme un spiediens," pirms vietnes dibinātāja Marka Cukerberga tiešsaistes izvaicāšanas sesijas norādīja Dmitro Šimkivs, kurš vada sarunas ar Facebook, lai šo problēmu atrisinātu.

Viņš norādīja, ka ukraiņu Facebook lietotājus uzrauga krievu moderatori, kas seko Kremļa norādījumiem, kad runa ir par Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Ukraiņu lietotāji masveidā sūdzas par Facebook piekopto prokrievisko cenzūru.

Porošenko, izmantojot savu personīgo Facebook lapu, šonedēļ vērsās pie Cukerberga, aicinot atvērt atsevišķu vietnes biroju Ukrainā, lai novērstu šādu aizspriedumainību.

Cukerbergs aicināja lietotājus pirms ceturtdienas vakarā paredzētās kārtējās atbilžu un jautājumu sesijas izteikt savu viedokli šajā lietā, un simtiem ukraiņu lietotāju jau pievienojušies Porošenko aicinājumam.

Daudzi lietotāji sūdzas par ierakstu dzēšanu, ja tie satur Krievijas kritiku, vai pat par kontu slēgšanu, taču uz lūgumiem sniegt paskaidrojumus Facebook nereaģē.

Iepriekš uzņēmums apgalvoja, ka tā krievu valodas sadaļa tiekot vadīta no Īrijas un ka tam neesot fiziska biroja Krievijā, lai gan šīs nodaļas vadītājs ir krievs.

Tikmēr pašas Krievijas komentētāji atzīst, ka Krievijas tīmekļa "troļļi" veic globālu interneta monitoringu, lai reaģētu uz Kremlim nepatīkamu informāciju, un, izmantojot Facebook sistēmu, šie troļļi iniciē masveida sūdzības par Krievijas režīmam netīkamiem lietotājiem, panākot viņu kontu slēgšanu.

"Krievijā kaujas sociālajos tīklos ir īpaši asas, un valdība izmanto tiešsaistes armijas pakalpojumus," norāda žurnālists un blogeris Sergejs Parhomenko.

Nesen viņš Facebook rakstīja par Krievijas saikni ar Malaizijas lidmašīnas notriekšanu pagājušā gada jūlijā virs Maskavas apbruņoto teroristu kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos.

Pēc tam, kad šis ieraksts kļuva populārs vietnes lietotāju vidū, Facebook to bloķēja, stāsta Parhomenko.

Administratori gan vēlāk esot atvainojušies un ierakstu atjaunojuši, taču nākamajā dienā tas pats teksts, kuru pārpublicējusi viņa sieva, atkal ticis bloķēts.

Daudzi algotie krievu "troļļi" strādā no īpaša biroja, kas iekārtots Sanktpēterburgā, un viņiem uzdots izplatīt prokremliskus tīmekļa komentārus, aģentūrai AFP pastāstīja kāds bijušais "tīmekļa frontes cīnītājs".

Tomēr Parhomenko uzskata, ka Facebook nav tajā vainojams un ka pati vietne kļuvusi par Kremļa propagandistu ļaunprātības upuri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits