Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ukrainas opozīcija sola ar piketiem aptvert visu valdības kvartālu

Ukrainas opozīcija solījusi, sākot no svētdienas, ar piketiem aptvert visu valdības kvartālu Kijevā.

"No šodienas mēs piketējam visu valdības kvartālu," paziņojis partijas Batkivščina (Tēvzeme) parlamenta frakcijas vadītājs Arsēnijs Jaceņuks, uzrunājot Kijevas Neatkarības laukumā notiekošo tautas sapulci jeb veči. "Katru dienu mēs pievienosim pa vēl vienai ēkai," viņš piebildis, izteikdams pārliecību, ka protestētāju skaits aizvien pieaugs.

Pēc partijas līdera vietnieka Aleksandra Turčinova aicinājuma protestētāji sadalījušies divās kolonnās, kas katra pa savu ielu virzās uz valdības kvartāla pusi. Turčinovs piebildis, ka šā kvartāla vidū tiks veidota telšu pilsētiņa.

Priekšpusdienā mediji ziņoja, ka valdības kvartālu pilnībā bloķējusi milicija, tuvējās ielas aizšķērsojuši milicijas autobusi, starp kuriem izvilktas troses, bet aiz tiem redzamas specvienības pilnā ietērpā.

Tautas manifestācija Kijevā sākās svētdien pusdienlaikā ar kopīgu aizlūgumu. Lēsts, ka tajā piedalās vismaz 200 000 cilvēku. Ļaudis izvietojās arī tuvējās ielās.

Cilvēki uz tautas veči ieradušies Kijevā arī no citām Ukrainas pilsētām. Pirms manifestācijas pa visām ielām Neatkarības laukuma virzienā plūda ļaudis, metro stacijas centrā bija pārpildītas kā darba dienās, vilcienos valdīja pacilāts noskaņojums, cilvēki daudzviet aizsāka dziedāt Ukrainas himnu. Daudziem ap pleciem aplikti Ukrainas un Eiropas Savienības karogi, bet daļa cilvēku ieradušies ķiverēs, pieļaujot sadursmju iespējamību.

Opozīcija iepriekš brīdinājusi, ka varas iestādes varētu izmantot aptuveni tūkstoti provokatoru, lai ieviestu valstī ārkārtējo stāvokli. "Tas var notikt jau šodien," teikts partijas Batkivščina (Tēvzeme) izplatītajā paziņojumā.

Pirms šīs manifestācijas Ukrainas galvaspilsētā notika arī zibakcija "Klusējošs ukraiņu tautas gājiens", kuras dalībnieki, aizsējuši mutes ar melnām lentēm, pa Kijevas galveno ielu - Kreščatiku - devās uz Neatkarības laukumu. Viņi norādījuši, ka grib apliecināt atbalstu gan žurnālistiem, kuri vardarbīgajās sadursmēs ar specvienībām tikuši sisti, gan visiem aktīvistiem, kuriem varas iestādes "faktiski centušās aizbāzt muti".

Tikmēr apmēram 50 meitenes ukraiņu tautastērpos pie valdības nama sarīkojušas mierīgu akciju "Nesit, mīli, aizstāvi!", vēršoties ar šo aicinājumu pie specvienību vīriem un no ziediem izliekot uz asfalta sirdis.

Mediji ziņo arī par prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāju mītiņu vienā no Kijevas parkiem, kur sanākuši aptuveni 15 000 cilvēku. Turpat tuvumā norisinās arī iekšējam karaspēkam veltīts koncerts.

Opozīcija pieprasa nesenās vardarbības vaininieku sodīšanu, krimināllietas ierosināšanu pret iekšlietu ministru Vitāliju Zaharčenko, premjerministra Mikolas Azarova valdības atkāpšanos, parlamenta un prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas un visu politieslodzīto atbrīvošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits