Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ukrainu nosoda par ārvalstu žurnālistu iekļaušanu melnajā sarakstā

Ukraina ceturtdien izpelnījusies globālo mediju nosodījumu par desmitiem ārvalstu žurnālistu iekļaušanu melnajā sarakstā.

Kā ziņots, Ukrainas prezidents Petro Porošenko trešdien parakstīja rīkojumu par personīgu sankciju noteikšanu Krievijas un citu valstu pilsoņiem, kas vērsuši noziedzīgu darbību pret Ukrainu, kā arī virknei uzņēmumu.

Melnajā sarakstā iekļauto žurnālistu vidū ir arī trīs Maskavā dzīvojošie BBC žurnālisti. Tāpat tajā iekļauts Spānijas korespondents un rakstnieks, kuru vēlāk Vācijas laikraksts Die Zeit identificēja kā ārštata žurnālistu, kas raksta vienam no tā pielikumiem.

"Mūsos izraisa riebumu šie aizliegumi, kas atspoguļo absurdu, neproduktīvu informācijas brīvības pārkāpšanu," paziņoja Parīzē bāzētā organizācija Reportieri bez robežām.

Arī Ņujorkā bāzētā Žurnālistu aizsardzības komiteja izteikusi nožēlu par Porošenko lēmumu un apšaubījusi viņa uzticību mediju brīvībai. Organizācija norādīja, ka Porošenko sarakstā ir 41 reportieris un blogeris.

"Kaut arī valdībai nepatīk vai tā nepiekrīt atspoguļojumam, žurnālistu apzīmēšana par nacionālo apdraudējumu nav adekvāta atbilde," atzina organizācija.

Savukārt BBC ārzemju ziņu redaktors paziņojis, ka gadu ilgā ieceļošanas aizlieguma piemērošana esot pretrunā ar Eiropas vērtībām, kam Ukraina vēlas sekot.

"Tas ir apkaunojošs uzbrukums mediju brīvībai," savā paziņojumā norādīja Endrū Rojs. "Šīs sankcijas ir pilnīgi neadekvāti un nesaprotami soļi pret BBC žurnālistiem, kuri neatkarīgi un objektīvi ziņo par situāciju Ukrainā, un mēs aicinām Ukrainas valdību nekavējoties svītrot viņus no šī saraksta."

Tikmēr Ukrainas informācijas ministra vietniece atzinusi, ka "melno sarakstu" vajadzētu rūpīgi pārskatīt un plašāk paskaidrot.

"Es uzskatu, ka mums ir vai nu racionāli jāizskaidro pamatotie iemesli, kādēļ viņi iekļauti sarakstā, vai viņi no tā jāsvītro," norādīja Tetjana Popova.

Jaunajā melnajā sarakstā iekļautas 105 juridiskas un 388 fiziskas personas, kuru vidū ir 23 valstu pilsoņi, tostarp četri Latvijas valstspiederīgie - avīzes Vesti segodņa žurnālisti Eduards Eļdarovs, Vladimirs Bučeļņikovs, Ērika Rugaļska un bijušais Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs.

Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ierobežojumus pret Krievijas fiziskajām un juridiskajām personām Ukraina sāka ieviest no pagājušā gada marta un šobrīd Ukrainā aizliegts iebraukt vairāk nekā 1700 Krievijas pilsoņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits