Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ungāru nacionālisti saasina attiecības ar ebrejiem

Starptautisku rezonansi šonedēļ izsaucis galēji labējā ungāru politiķa Mārtona Ģenģeši paziņojums, ka Ungārijā dzīvojošos ebreju izcelsmes cilvēkus vajadzētu apkopot vienotā sarakstā, jo viņi ir potenciāls drauds valsts drošībai. Ungārijas ebreju kopiena un Izraēla uzskata, ka viņa izteikumi ir nožēlojami, un atgādina par drūmajiem Otrā pasaules kara gadiem, kad nacistiskais okupācijas režīms tur veica masveidīgu ebreju slepkavošanu.

M. Ģenģeši ir viens no līderiem Ungārijas parlamentā ievēlētajā radikālajā nacionālistu partijā Jobbik (ar 44 deputātiem trešā visvairāk pārstāvētā partija parlamentā), kas aizstāv «īstenās ungāru vērtības». Jobbik ir viens no pazīstamākajiem galēji labējiem politiskajiem spēkiem, kuri pēdējos gados Eiropā ir ieguvuši vērā ņemamu vēlētāju atbalstu.

Simpatizē nacismam

Ungārijas parlamentā pirmdien norisinājās debates par nesen notikušo Gazas konfliktu. To laikā Ungārijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Žolts Nēmets sacīja, ka Budapešta atbalsta izraēliešu un palestīniešu miera līgumu, no kā ieguvēji būtu gan izraēlieši, kas dzimuši Ungārijā, gan Ungārijas ebreji un Ungārijā dzīvojošie palestīnieši.

Pēc augstās amatpersonas tribīnē kāpa opozīcijā esošās partijas Jobbik priekšsēdētāja vietnieks M. Ģenģeši un paziņoja, ka Ungārijas ārlietu ministrs Jānošs Martoņi konflikta laikā «steidzās dod uzticības zvērestu Izraēlai», kura turpinot «savu genocīdu pret palestīniešiem», viņu citē The Jerusalem Post.

Uzrunas turpinājumā viņš sacīja: «Es zinu, cik daudz Ungārijas izcelsmes cilvēku dzīvo Izraēlā un cik daudz Izraēlas ebreju dzīvo Ungārijā. Manuprāt, [Gazas] konflikts liek mums apzināt šeit dzīvojošos ebreju izcelsmes cilvēkus, jo īpaši Ungārijas parlamentā un valdībā strādājošos, kuri ir patiess risks Ungārijas nacionālajai drošībai.»

Otrdien pie Ungārijas parlamenta protestēja vairāki simti cilvēku, pārsvarā vietējās ebreju kopienas pārstāvji, no kuriem daudziem pie apģērba bija piestiprināta dzeltena sešstūru Dāvida zvaigzne, kādu Otrā pasaules kara laikā nacisti lika nēsāt ebrejiem Eiropā. Protestētāji mudināja M. Ģenģeši atkāpties.

Arī Ungārijas ebreju līderi ir sašutuši par deputāta rīcību. «Es esmu holokaustā izdzīvojušais,» Ungārijas ebreju kopienas vadītājs Gustavs Zoltai sacīja aģentūrai Reuters. «Cilvēkiem kā man šādi izteikumi rada bailes, pat neskatoties uz to, ka tie kalpo tikai politiskiem mērķiem.» Bet Ungārijas virsrabīns Slomo Kevešs uzskata, ka Jobbik atklāti demonstrē simpātijas nacistu ideoloģijai.

Arī Ungārijas konservatīvā valdība nosodīja M. Ģenģeši izteikumus, bet parlamenta spīkers Lāslo Kovers aicināja pieņemt stingrākus noteikumus, kas turpmāk ļautu sodīt parlamentāriešus par šādu uzvedību.

Nacistu noziedznieku tvarstītājs Efraims Zurofs, kurš vada Simona Vīzentāla centra biroju Izraēlā, paudis nožēlu, ka Ungārijas valdība nav panākusi, ka M. Ģenģeši noliek deputāta mandātu.

Pēc kritikas gūzmas, kas vēlās pār viņu un Jobbik, M. Ģenģeši paziņoja, ka ir pārprasts. Patiesībā viņa izteikumi esot bijuši vērsti pret cilvēkiem, kuriem ir Ungārijas un Izraēlas dubultpilsonība.

Čigānu bieds

Jobbik nodibināja 2003. gadā. Sākotnēji tā īpašu vēlētāju uzmanību neieguva, tomēr ekonomiskā krīze un daudzu ungāru neapmierinātība ar divām vadošajām partijām - labējo Fidesz un kreiso Sociālistu partiju - palielināja Jobbik akcijas.

Par ietekmīgu politisko spēku tā kļuva 2009. gadā, kad Eiropas Parlamenta vēlēšanās saņēma gandrīz 15% vēlētāju atbalstu un ieguva trīs deputātu krēslus. Daudzi šo panākumu saistīja ar vēlētāju zemo aktivitāti un argumentēja, ka radikālos vēlētājus ir vienkāršāk mobilizēt.

Tomēr 2010. gada parlamenta vēlēšanās, kur vēlētāju aktivitāte bija krietni augstāka, labēji radikālā partija ieguva vairāk nekā 855 tūkstošus balsu (16,7%) un kļuva par trešo lielāko politisko spēku Ungārijā.

Līdz M. Ģenģeši antisemītiskajiem izteikumiem Jobbik vairāk koncentrējās uz valstī lielāko minoritāti - čigāniem. Partija pēdējos gados ir centusies kultivēt stereotipu, ka aptuveni 800 tūkstošu lielā čigānu kopiena ir drauds sabiedrības drošībai. Partijas paspārnē ir izveidotas neapbruņotas «sabiedriskās kārtības uzturēšanas vienības», kas veic reidus vietās, kur dzīvo daudz čigānu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits