Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Valdības apgrūtina dzīvi smēķētājiem

Pasaulē ir aptuveni 1,3 miljardi smēķētāju jeb aptuveni tieši tikpat daudz, cik iedzīvotāju Ķīnā, kur arī ir visvairāk rūgtā dūma vilcēju - 300 miljonu. Ik gadu smēķēšana izraisa piecu miljonu cilvēku nāvi, tātad nejaukais ieradums kapā iedzen vairāk nekā divas Latvijas.

Pēdējos gados šie negatīvā nozīmē iespaidīgie skaitļi palielinās, jo sevišķi strauji smēķēšana izplatās ļoti jaunu cilvēku vidū, tādēļ daudzu valstu valdības ir īpaši aktivizējušās, lai likumdošanā ieviestu dažādus smēķēšanu ierobežojošus pasākumus, neskatoties uz pašu smēķētāju un jo īpaši tabakas ražotāju iebildumiem.

Pioniere Ņujorka

Par smēķētājiem nedraudzīgu vietu pēdējos gados kļuvusi ASV lielpilsēta Ņujorka, kuras mērs Maikls Blūmbergs ir pazīstams ar saviem aktīvajiem centieniem reklamēt veselīgu dzīvesveidu. Pagājušajā pirmdienā Ņujorkā spēkā stājās smēķēšanas aizliegums parkos, pludmalēs un laukumos, piemēram, slavenajā Taimskvērā un Centrālparkā, paplašinot 2003. gadā pieņemto aizliegumu smēķēt tādās sabiedriskajās vietās kā bāros un restorānos.

Par jaunā aizlieguma neievērošanu draud soda nauda 50 dolāru (aptuveni 25 lati) apmērā, bet interesanti, ka parkos un pludmalēs noteikumu ievērošanu nekontrolēs policisti, bet tur strādājošie, raksta Reuters.

Vairums ņujorkiešu ir apmierināti ar pilsētas vadības cīņu pret smēķēšanu sabiedriskajās vietās, bet smēķētāji ir sašutuši. Piemēram, Odrijs Silks no organizācijas Ņujorkas pilsoņi pret smēķētāju ierobežošanu uzskata, ka aizliegums liecina par «galēju pilsonisko brīvību atcelšanu tā vietā, lai liktu cilvēkiem paiet maliņā».

Turpretī pilsētas veselības aizsardzības institūcijas apgalvo, ka pēdējos gados ir samazinājies smēķētāju daudzums Ņujorkā, jo 2002. gadā smēķējis 21% pieaugušo, bet pašlaik tādu ir 15,8%.

Ķīnā bez panākumiem

Laiks rādīs, vai arī citas pasaules lielpilsētas un valstis ies Ņujorkas pēdās un ierobežos smēķēšanu sabiedriskās vietās ārā, bet jau tagad daudzviet ir aizliegts smēķēt telpās. Arī šī aizlieguma celmlauze bija Ņujorka.

Drīz pēc tam aizliegumu smēķēt bāros, restorānos un klubos ieviesa arī Itālija, Īrija, Francija un Indija. Skotijā uzvilkt dūmu slēgto publisko telpu apmeklētājiem ir liegts kopš 2006. gada, bet pēc gada šie noteikumi stājās spēkā arī pārējā Lielbritānijā, vēsta BBC. Kopā pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem smēķēšana ir aizliegta Londonas metro.

Karu pret cigarešu dūmiem sabiedriskajās vietās pieteikušas arī tādas valstis, kur sabiedrība pret smēķēšanas ierobežošanu vienmēr ir izturējusies ļoti noliedzoši.

Ķīnā, kur mīt aptuveni trešdaļa no visas pasaules smēķētājiem, šomēnes stājās spēkā noteikumi, kas aizliedz smēķēšanu krogos, sabiedriskās ēdināšanas vietās un sabiedriskajā transportā. Smēķēšanas pretinieki gan apgalvo, ka pagaidām neesot manāmas zīmes, ka šis likums reāli darbotos.

Savukārt Krievijā, kur smēķēšana ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem, kopš 2011. gada ir aizliegta cigarešu reklāma, bet smēķēšanas aizliegums sabiedriskajās telpās stāsies spēkā no 2015. gada.

Pagājušajā nedēļā visi Vācijas parlamentā Bundestāgā ievēlētie politiskie spēki nāca klajā ar kopēju iniciatīvu izstrādāt nacionālā mērogā saistošu pretsmēķēšanas likumu, ziņo The Local.

Jau 2007. gadā Vācijas federālā valdība nāca klajā ar ierosinājumu visā valstī aizliegt smēķēšanu bāros un restorānos, tomēr tas izgāzās, un tika nolemts, ka atbildība par šo jautājumu gulsies uz federālo zemju valdību pleciem. 2008. gadā astoņas federālās zemes pieņēma šādu aizliegumu, tomēr vairums krogu un restorānu to faktiski ignorējuši, bet dažos gadījumos tiesa noteikumus atzinusi par pretkonstitucionāliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits