Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vatikānā paaugstināts terora draudu līmenis

Vatikānā un visā Itālijā paaugstināts apdraudējuma līmenis saistībā ar paaugstinātu islāmistu kaujinieku uzbrukumu risku, trešdien paziņojušas varasiestādes. 

Dienu pēc tam, kad jaunus drošības pasākumus ieviesa Itālijas Ministru kabinets, baidoties no terorisma draudiem no haosā iegrimušās Lībijas, Vatikāna Šveices gvardes galva Kristofs Grafs ieviesis arī pastiprinātus pasākumus pāvesta Franciska drošībai. 

"Tas, kas notika Parīzē ar Charlie Hebdo, var notikt arī ar Vatikānu. Mēs esam gatavi rīkoties, lai nodrošinātu Franciska aizsardzību," Itālijas avīzei Il Giornale pastāstīja Grafs. 

"Mēs esam lūguši Šveices gvardi būt uzmanīgākai un modri vērot cilvēku kustību," viņš piebilda, uzsverot, ka sīkāku informāciju par potenciāliem draudiem būtu jāsniedz specdienestiem. 

Grafs atzinis, ka Franciska draudzīgais uzvedības stils nepadara darbu vieglāku. 

"Viņam nepatīk, ka drošībnieki atrodas pārāk tuvu. Mums tas jārespektē un jāturas noteiktā attālumā," sacījis Grafs.

Itālijas valdības drošības komiteja otrdien valstī paaugstināja apdraudējuma līmeni un no 3000 līdz 4800 palielināja karavīru skaitu, kas norīkoti pretterorisma pasākumos ielās. 

Pasaules izstādes Expo 2015 norises vieta Milānā, Ārlietu ministrija Romā, Vatikāns un sinagogas visā valstī noteiktas kā potenciāli primārie islāmistu mērķi. 

"Kāda vientuļā vilka vai nestabila cilvēka uzbrukšanas risks ir konkrēts," norādījis Itālijas parlamentārās specdienestu pārraudzības komitejas sekretārs Feliče Kasons. 

"Jo vairāk veiksmīgu uzbrukumu notiek citās valstīs, jo lielāks risks, ka kāds tādus var mēģināt Itālijā," norādījis Kasons. 

Mediji ziņo, ka pastiprināta apsardze norīkota žurnālistiem un prominentiem Itālijas ebrejiem. Atviegloti arī ministriem noteiktie ierobežojumi izmantot valsts lidmašīnas privātiem ceļojumiem. 

Itāliju, kopš parādījās video, kur grupējums Islāma valsts nocirta galvu 21 Ēģiptes kristietim Lībijā, pāršalkušas draudīgas baumas. 

Videoierakstā bija iekļauts brīdinājums, ka Lībija var tikt izmantota kā platforma uzbrukumiem Itālijai un ka "Islāma valsts" kaujinieki "atrodas Romas dienvidos". 

Daži opozīcijas pārstāvji aicinājuši pārtraukt visas meklēšanas operācijas Vidusjūrā, jo ir pārāk liels risks, ka teroristi varētu izmantot bēgļu laivas, lai iekļūtu Itālijā un organizētu tā saucamos "vientuļo vilku" uzbrukumus. 

Valdība apgalvo, ka tā šādu iespēju izslēdz, tomēr, lai nodrošinātos pret šādu risku, veic pārbaudes un ka jāatrod pierādījumi tam, ka Islāma valsts patiešām ko tādu plāno. 

Valdībai bijis arī jāatspēko plaši izplatījies apgalvojums, ka apmēram 200 000 afrikāņu migrantu Lībijā gatavojas kāpt uz kuģiem, lai dotos uz Itāliju. 

Šīs līdz šim nepamatotās baumas aktīvs izplatītājs bijis pret imigrantiem noskaņotās galēji labējās Ziemeļu līgas līderis Mateo Salvins. 

Itālijas ārlietu ministrs Paolo Džentiloni trešdien pavēstīja, ka ir "acīmredzams risks", ka Islāma valsts lojālisti apvienojas ar cīņās norūdīto Lībijas zemessardzi, un brīdinājis, ka beidzies laiks pasaules sabiedrībai stabilizēt situāciju Lībijā. 

Itālija vēlas, lai pasaules lielvaras pievērstos Lībijas karojošo pušu apvienošanai cīņā pret Islāma valsti

Ja tiktu panākta uguns pārtraukšana, Roma būtu gatava vadīt miera uzturēšanas operāciju. Tā veiktu arī ieročiem pārpilnās valsts atbruņošanu un drošu apstākļu uzturēšanu konfliktos nomocītās Lībijas atjaunošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits