Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Venecuēlā izņem no apgrozības lielākās nominālvērtības banknotes

Ekonomikas krīzes pārņemtajā Venecuēlā, kur ir pasaulē augstākā inflācija, no apgrozības tiks izņemtas 100 bolivaru banknotes, kas ir nominālvērtības ziņā lielākās banknotes, bet kuru melnā tirgus vērtība ir tikai apmēram divi eiro centi.

Valsts kreisais prezidents Ernesto Maduro par 100 bolivaru banknošu izņemšanu no apgrozības paziņoja runā svētdien. Viņš sacīja, ka tas nepieciešams, lai cīnītos pret kontrabandu uz robežas ar Kolumbiju.

"Esmu nolēmis nākamo 72 stundu laikā izņemt no apgrozības 100 bolivaru banknotes. Mums ir jāturpina cīņa pret mafiju," sacīja Maduro.

100 bolivaru banknotes būs apgrozībā līdz trešdienai, bet pēc tam iedzīvotājiem būs divas nedēļas, lai tās apmainītu pret citām banknotēm.

Pēc centrālās bankas ziņām, pavisam apgrozībā ir vairāk nekā 100 miljardi 100 bolivaru banknošu jeb 48% no visām apgrozībā esošajām banknotēm un monētām.

Ceturtdien Venecuēlā tiks laistas apgrozībā sešas jaunas banknotes un trīs jaunas monētas, no kurām lielākās banknotes nominālvērtība būs 20 000 bolivaru.

Oficiālā statistika par inflāciju šogad nav publiskota, taču ekonomikas analītiķi uzskata, ka tā ir mērāma ar trīsciparu skaitli. Ekonomikas konsultāciju firma Ecoanalitica lēš, ka gada inflācija Venecuēlā ir apmēram 500%.

Pēdējā mēneša laikā bolivara vērtība pret ASV dolāru melnajā tirgū sarukusi par 55%.

Maduro paziņojis, ka kriminālie grupējumi pie Venecuēlas robežas ar Kolumbiju uzpērk Venecuēlas valūtu, lai par to Venecuēlā iegādātos subsidētās preces un kontrabandas ceļā tās nogādātu Kolumbijā, kur tās var pārdot ar lielu peļņu.

Venecuēlā, kuras valdība īsteno kreisu politiku un ekonomika ir atkarīga no naftas eksporta, krītot naftas cenām, ir iestājusies dziļa tautsaimniecības krīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits