Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Venecuēlas realitāte – bads

Rindas pie tukšiem veikaliem, dienām tikai dažus augļus ēduši cilvēki, badā mirstoši dzīvnieki zooloģiskajos dārzos, prezidenta dekrēts, kas ļauj jebkuru cilvēku nosūtīt piespiedu lauksaimniecības darbos, – tāda ir skarbā realitāte šodienas Venecuēlā, Dienvidamerikas valstī, kuras iepriekšējais līderis Čavess solīja uzcelt sociālismu un sakaut imperiālismu.  
BBC korespondents Vladimirs Ernandess, kurš atgriezies dzimtajā Venecuēlā, lai sagatavotu reportāžu, apraksta, ka, ceļojot pa valsti, visur sastapis cilvēku rindas pēc pārtikas. Kādā vietā viņa auto apturējuši cilvēki, kuri teikuši, ka trīs dienas ēduši tikai mango. Citur viņš saticis sievieti, kura vairs nespēja barot savu bērnu ar krūti pastāvīgā bada dēļ.

Trīs Venecuēlas lielāko universitāšu veiktais pētījums liecina, ka 90% venecuēliešu šogad ēd mazāk nekā pērn. Ekstrēmā nabadzība kopš 2014. gada pieaugusi par 53%. Pērn decembrī oficiālie dati liecināja, ka inflācija sasniegusi 180%. Tā bija pēdējā reize, kad valdība publicēja šādus datus. Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka šā gada beigās inflācija sasniegs 700%. 

Naftas cenu krišanās pasaulē samazinājusi Venecuēlas ienākumus no tās pārdošanas par divām trešdaļām.

Lai ierobežotu spekulantus, valdība pirms vairākiem gadiem noteica cenas galvenajiem pārtikas produktiem – miltiem, cukuram, vistas gaļai, maizei u. c. Taču tagad venecuēlieši tos var nopirkt tikai reizi nedēļā, atkarībā no cipara, ar kādu beidzas viņu nacionālās identifikācijas kartes numurs. Ja tas beidzas ar nulli vai vieninieku, tad drīkst iepirkties pirmdien, ja ar divnieku vai trijnieku – otrdien utt. 

Lai kaut ko paspētu nopirkt, cilvēki ieņem rindu jau nakts vidū. Turklāt pārdodamo preču apjoms vienam pircējam ir ierobežots.

Visu Jura Tihanova rakstu lasiet pirmdienas, 1.augusta laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits