Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vīķe-Freiberga: Prezidenta ievēlēšanas kārtība un pilnvaras ir savstarpēji neatkarīgi jautājumi

Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtība un pilnvaras ir savstarpēji pilnīgi neatkarīgi jautājumi, par ko liecina arī atšķirīgā sistēma dažādās valstīs, šodien šiem jautājumiem veltītā Saeimas Juridiskās komisijas darba grupas sēdē norādīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.Eksprezidente pauda, ka, piemēram, Īrijā Valsts prezidentu ievēl tauta, taču viņa iespējas aktīvi iesaistīties valsts procesos esot mazākas nekā Latvijas prezidentam.

Tas norāda, ka nav tiesa, ka, ja tautai uztic ievēlēt Valsts prezidentu, obligāti arī būtu jāpaplašina valsts augstākās amatpersonas pilnvaras, skaidroja eksprezidente.Savukārt eksprezidents Guntis Ulmanis norādīja, ka attiecībā uz pilnvaru pārskatīšanu nevar mainīt viena varas spārna funkcijas, neveicot izmaiņas attiecībā uz pārējiem varas atzariem - Saeimu un Ministru kabinetu. Līdz ar to par prezidenta pilnvaru reālu pārskatīšanu varot spriest, ja tiek veiktas izmaiņas visā pārvaldes sistēmā. Pretējā gadījumā attiecībā uz Valsts prezidenta pilnvarām var veikt tikai "dekoratīva rakstura" grozījumus, akcentēja Ulmanis.Eksprezidents Valdis Zatlers, komentējot sēdes darba kārtības jautājumu par Satversmes 41.pantā noteiktajām Valsts prezidenta funkcijām, norādīja, ka ārlietu debašu tradīcija aizsākās Valsts prezidenta kancelejā, sanākot kopā par ārlietu jomu atbildīgajām amatpersonām. Komentējot vēstnieku iecelšanu, Zatlers atgādināja, ka sava termiņa laikā bija principiāls un iebilda pret divām politiskām kandidatūrām, jo Latvija kā maza valsts nevar atļauties politiskos vēstniekus, jo šāda sistēma traucētu profesionālai darba veikšanai.Satversmes 41.pantā teikts: "Valsts prezidents reprezentē valsti starptautiski, ieceļ Latvijas, kā arī pieņem citu valstu diplomātiskos priekšstāvjus. Viņš izpilda Saeimas lēmumus par starptautisku līgumu ratificēšanu."Kā ziņots, šodien uz kārtējo sēdi sanāca Saeimas Juridiskās komisijas izveidotā darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai, lai apspriestu nepieciešamību veikt izmaiņas Latvijas Satversmē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits