Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vulkāna lava Palmas salā iznīcinājusi simtiem ēku, ceļus, ūdensvadus

Verdošas vulkāniskās lavas straume vakar turpināja ceļu uz okeāna piekrasti Spānijai piederošo Kanāriju salu grupā ietilpstošajā Palmas salā. Laikraksts El Pais vēsta, ka lavas straumes augstums vietām sasniedz pat 12 metru. Lavas pārņemtā teritorija jau otrdienas vakarā bija palielinājusies par 50% 12 stundu laikā, sasniedzot 154 hektārus. Kanāriju salu Vulkanoloģijas institūts, izpētot Eiropas Savienības Copernicus programmas ietvaros uzņemtos satelītu attēlus, secinājis, ka lavas kārta jau "aprijusi" vairāk nekā 320 ēku.

Kanāriju salu reģiona vadītājs Anhels Viktors Torress paziņojis, ka nav nekādu iespēju kaut kā ierobežot lavas straumes neapturamo virzību uz okeāna piekrasti, vēsta BBC. Viņš arī teicis, ka svētdien notikušā vulkāna izvirduma dēļ jau evakuēti vairāk nekā seši tūkstoši iedzīvotāju un ir skaidrs, ka nodarītie postījumi jau pārsnieguši 400 miljonu eiro, kas ir robeža, lai arhipelāgs kvalificētos Eiropas Savienības palīdzības saņemšanai. Tā noteikti tikšot lūgta, lai šajā, viņa vārdiem runājot, "katastrofas zonā" atjaunotu ceļu un ūdensapgādes tīklu, kā arī izveidotu pagaidu mītnes vietas ģimenēm, kuras zaudējušas mājas, kā arī lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kas daudziem bijusi ikdienas ienākumu avots.

Paredzams, ka Spānijas karalis Felipe VI un karaliene Letīcija šodien apmeklēs vulkāna izvirdumā cietušo reģionu.

Vulkanoloģijas institūts paziņojis, ka lavas straumju pārvietošanās var ilgt vairākas nedēļas vai pat mēnešus. Vulkāns ik dienas izverd arī ap 8000–10 500 tonnu sēra dioksīda. Lavai, kuras temperatūra pārsniedz tūkstoš grādu, saskaroties ar Atlantijas okeāna ūdeni, var rasties ķīmiskas reakcijas, kuru rezultātā var veidoties toksiskas gāzes mākoņi, ziņo Euronews. Vējš aiznesis pelnus no vulkāna uz lielu teritoriju salas rietumu daļā, kurā cilvēku acīm un plaušām kaitīgās vulkānisko pelnu daļiņas tagad pārklāj visu. Varasiestādes ir slēgušas akvatoriju aptuveni divu jūras jūdžu rādiusā ap vulkāna izvirduma skarto piekrasti, lai novērstu apdraudējumu ziņkārīgajiem, kuri ar jūras transporta līdzekļiem vēlētos aplūkot lavas tuvošanos krastam.

Spāņu mediji vēsta, ka lava jau iznīcinājusi vienu sākumskolu. Tās direktors stāstījis, ka vismaz puse no 23 skolēniem jau zaudējuši mājas.

Palmas sala, kurā dzīvo 85 tūkstoši iedzīvotāju, ietilpst Kanāriju salu grupā, kas Eiropas tūristu vidū ir populārs galamērķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits