Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

We Are The World

Iespējams, iegūglējot Halden fengsel, uzdursities himniskajai Maikla Džeksona dziesmai, kuru vēl pavisam nesen Haldenes cietuma darbinieku koris dziedāja Norvēģijas karalim Haraldam V jaunuzceltās iestādes atklāšanas svinībās (8. aprīļa uzstāšanās video var skatīt šeit - http://www.haldenfengsel.no).

Iespējams, atradīsit amerikāņu žurnāla Time 10. maija numura rakstu, kurā šis cietums 252 personām nodēvēts par pasaulē humānāko un komfortablāko ieslodzījuma vietu - apmēram tādā reklāmiskā sajūsmā Lonely Planet ceļvedī varētu rekomendēt Radisson Blue Hotel četrzvaigžņu apartamentus. «Mēs nesaskatām te nekā dīvaina - norvēģu penitenciārajā sistēmā galvenais ir cieņa pret cilvēku un viņa tiesībām,» ar pārliecību pauž Haldenes «restotā kūrorta» direktors Āre Hoidāls. Viņš patiešām var justies lepns - uz naftas āderes pārbarotās Norvēģijas nodokļu maksātāji par saviem 252 grēcīgajiem klientiem parūpējušies ar karalisku vērienu. Haldene atrodas skaistā, ekoloģiski tīra priežu meža ielokā, 30 hektāru plašā teritorijā, un cietuma celtniecība valstij izmaksāja 253 miljonus dolāru. Tātad katram cietumniekam pa miljonam vai, ja nepatīk šāds salīdzinājums, - par šādu naudu varētu uzstutēt divus Stikla kalnus/Latvijas Nacionālās bibliotēkas.

Cietuma standartkamera - 12 kvadrātmetru telpa ar IKEA mēbelēm, plazmas televizoru un ledusskapi katrā «numuriņā», tualeti un atsevišķu divu kvadrātmetru dušas telpu. Uz katriem desmit «numuriem» ir kopēja virtuve un atpūtas telpa. Un, protams, kopējā ēdināšanas zāle, ko cietuma administrācija mīļi dēvē par kantīni (labi, ka ne restorānu). Iknedēļas pārtikas devās obligāti noteikta gaļas, zivju, dārzeņu un augļu norma (vismaz četri veidi ik dienas). Īpaši tiek gādāts par veģetāriešiem un košera ēsmas lietotājiem.

Haldenes teritorijā ieslodzītie ik dienas no 8 līdz 22 var lietot plašo sporta zāli un tai blakus esošo kultūras centru ar skaņu ierakstu studiju, gleznošanas darbnīcām, ziemas dārzu, plašu bibliotēku ar datoriem un interneta pieslēgumu (tiesa, ierobežotu, jo notiek stingra lietoto resursu uzskaite), kā arī ķīmijas un fizikas eksperimentu laboratorijas, mācību klases, ražošanas cehu, medicīnas centru, viesnīcas tipa mājiņas ilgstošākām tikšanās reizēm ar radiniekiem un ģimenes locekļiem. Visā Haldenes cietuma teritorijā redzami populārā norvēģu mākslinieka Dolka mākslas darbi - grafiti un gleznas -, par kuriem artistam samaksāts viens miljons honorārā. Pašsaprotama lieta, ka «klientu» pārvietošanās Haldenes teritorijā ir brīva.

Brīva ir arī interesentu piekļuve humānajam cietumam -Halden fengsel mājaslapā jebkuram pasaules pilsonim iespējams reģistrēties vizītēm gan pie cietuma darbiniekiem, gan «klientiem», gan vienkārši apmierināt ziņkāri, apskatot Haldenes ēku kompleksu un paviesojoties kamerās. Ak, jā, cietuma teritorija ir nesmēķējošo zona. Un viesi nedrīkst cietumniekiem uz tikšanos nest «nelegālu pornogrāfiju», kā arī laptopus ar i-neta pieslēgumu, skaidru naudu un pulksteņus, dārgākus par 5000 latu.

Iespējams, tieši šajā jaunajā un Norvēģijā otrā lielākajā cietumā turpmāko 21 vai 30 dzīves gadus pavadīs norvēģu pilsonis Anderss Bērings Breivīks, slepkava, kurš Oslo ar pašdarinātu spridzekli un Ūteijā ar kalašņikovam līdzīgu automātu gluži aukstasinīgi nogalināja 76 cilvēkus. Ja viņu notiesās.

Iespējams, Anderss Bērings Breivīks mācīsies gleznot vai apgūs citas radošas prakses Haldenes kultūras centrā. Varbūt ierakstīs savu We Are The World versiju. Likteņa ironija - Haldenes cietumā apsardze un uzraugi nenēsā šaujamieročus, tie vienkārši nav paredzēti pie formas tērpa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits