Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Ziemeļkosovas serbi referendumā teju vienbalsīgi nobalsojuši par Kosovas valdības neatzīšanu

Ziemeļkosovas serbi referendumā faktiski vienbalsīgi nobalsojuši par Kosovas valdības neatzīšanu, liecina trešdien publiskotie rezultāti.

"No nobalsojušajiem 99,74% atbildēja ar "nē" uz referenduma jautājumu", vai viņi pieņem Prištinas institūcijas, žurnālistiem pēc visu balsu saskaitīšanas pavēstīja referenduma komisijas preses pārstāvis Ļubomirs Radovičs.

Visās četrās lielākoties serbu apdzīvotajās pašvaldībās Kosovas ziemeļos, kur nobalsojuši 75% no 35 500 balsstiesīgo, tikai 69 zīmes tika atzīmētas ar "jā", sacīja Radovičs.

Tomēr divas dienas noritējušajam referendumam nav juridiska spēka un to noraidījušas gan Belgrada, gan Priština, kā arī starptautiskā sabiedrība.

Kosovas ziemeļdaļas serbi rīkoja referendumu, lai uzsvērtu savus iebildumus pret piekāpšanos, ko Belgrada Eiropas Savienības (ES) organizētajās sarunās izrādījusi Prištinas albāņu valdībai.

Vēlētājiem referendumā bija jāatbild uz jautājumu: "Vai jūs akceptējat Prištinā bāzētās tā dēvētās Kosovas Republikas institūcijas?"

Kosovas ziemeļos dzīvo aptuveni 40 000 etnisko serbu, un vēl 80 000 dzīvo citās Kosovas daļās, veidojot mazliet vairāk nekā piecus procentus no valsts iedzīvotāju kopskaita.

Belgrada un Priština, kas kopš 2011.gada marta risina sarunas ES aizgādnībā, jau ir panākušas vairākas vienošanās par to, kā atrisināt Kosovas iedzīvotāju ikdienas problēmas, kas radās pēc tam, kad Kosova 2008.gadā vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību.

Brisele vairākkārt uzstājusi, ka Serbijai, ja tā vēlas turpināt ceļu uz ES, sarunās ar Kosovu jāpanāk noteikts progress. Belgrada neatzīst Kosovas neatkarību un joprojām uzskata to par savas valsts daļu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits