Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Zinātnieki pieņem, ka atklātais ūdens ir ļoti sens, faktiski "aizvēsturisks"

Zinātniekiem pārliecinoši pierādījumi par ūdeni uz Mēness

Pētnieki uzskata, ka nu ir ieguvuši pārliecinošus pierādījumus par sasaluša ūdens esamību uz Zemes dabīgā pavadoņa Mēness, ziņo BBC.

Sasalušā ūdens rezerves esot atrodamas gan ziemeļu, gan dienvidu polos. Pierādījumi gan nav iegūti no kādas nule paveiktas misijas, bet gan no Indijas 2008. gadā veiktās Mēness virsmas skenēšanas. 

Indijas iekārta uztvērusi signālus, kas liecina par sasalušu šķidrumu. Iekārta uztvēra ledus radītu atstarojumu, un nu pētnieki ir pārliecināti, ka tas ir tieši ūdens, nevis kāds cits sasalis šķidrums.

Lai gan temperatūra uz Mēness dienas laikā var sasniegt pat 100 grādus pēc Celsija, pateicoties tam, ka pavadoņa rotācijas ass ir sasvērta par 1,54 grādiem, ir krāteri, kurus nekad nesasniedz Saules gaisma, kas savukārt nozīmē, ka ūdens tur var palikt sasalis. 

Zinātnieki pieņem, ka ūdens sasalis jau ļoti sen.

Iepriekš zinātnieku rīcībā jau bijuši netieši pierādījumi, ka uz Mēness ir ledus, taču nule apstrādātie dati to beidzot apstiprina pārliecinoši, kas nozīmē, ka nākotnes cilvēku misijās uz Mēness astronauti ūdeni varētu iegūt no pavadoņa krāteriem. 

Žurnālā SestDiena jau iepriekš ir rakstīts, ka, pretēji miljardiera Īlona Maska sapņiem par Marsa kolonizēšanu, daudzi sapņo par bāzi uz Mēness un plāno radīt pirmo ekonomisko ciklu, kurš būtu iesaistīta gan Zeme, gan Mēness. Vairāk par projektu Moon Hut lasiet šeit - Būdiņa uz Mēness.

Tāpat pavisam nopietni tiek domāts par komerciālo raktuvju veidošanu uz asteroīdiem. Cilvēki no asteroīdiem grib iegūt "visu, kas tur varētu būt atrodams", atbildot uz jautājumu, ko cilvēce grib iegūt no kosmosa ķermeņu raktuvēm, pagājušajā gadā portālam Diena.lv sacīja Hosē Luis Galače no kosmosa inženierijas uzņēmuma Aten Engineering, tomēr piebilstot, ka pirmais komerciāli izmantojamais ieguvums būs ūdens - kosmosa tūrismam, degvielas iegūšanai. Viņaprāt, ūdeni, kas iegūts no asteroīdiem, izmantos zemā orbītā - tuvu Zemei, bet vēlāk tas varētu būt arī ļoti svarīgi tālākai kosmosa izpētei. 

Top komentāri

Jacques Paganel
J
Pierādījumi nav pārliecinoši, bet drīzāk hipotētiski, kas nav viens un tas pats.
VVZ
V
Tad tikai vēl cukuru un raugu uz turieni!
NAV VIENALGA
N
murgi...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits