Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ziņojums: ANO nav izmeklējusi Kosovas civiliedzīvotāju pazušanu

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija _Amnesty International _otrdien kritizēja ANO Kosovas misiju (UNMIK), jo tā nav veikusi izmeklēšanu par 1998.-99.gada konfliktā pazudušo civiliedzīvotāju, pārsvarā - serbu, likteni.

"Tas, ka UNMIK nav izmeklējusi plašos, kā arī sistemātiskos uzbrukums civiliedzīvotājiem un potenciālos noziegumus pret cilvēci, ir sekmējis to, ka Kosovā valda nesodāmības gaisotne," sacīja organizācijas eksperte Kosovas jautājumos Šāna Džonsa.

Ziņojumā, kas publiskots neilgi pirms ceturtdien gaidāmajām ANO Drošības padomes debatēm par Kosovu, Amnesty International apliecināja, ka ir saņēmusi ap 150 sūdzību, kuras iesnieguši pazudušo cilvēku, pārsvarā - serbu, radinieki. Šajās sūdzībās teikts, ka UNMIK "nav izmeklējusi viņu radinieku nolaupīšanu un tam sekojušo viņu noslepkavošanu".

Daudzos gadījumos UNMIK, kam tika uzticēta Kosovas pārvaldīšana pēc 1998-1999.gada kara, nav pat "spējusi sniegt liecības, ka izmeklēšana vispār būtu notikusi". "Noziegumiem pret cilvēci nav noilguma. ANO turpmāk vairs nedrīkst sašaurināt savu atbildību," norādīja organizācija.

Kaut arī ziņojumā galvenā uzmanība pievērsta gadījumiem, kad pazuduši serbu civiliedzīvotāji, par ko tiek vainots albāņu separātistu kaujinieku grupējums "Kosovas atbrīvošanas armija", Amnesty International norāda, ka arī albāņu nolaupīšana, par ko aizdomās tiek turēti serbu spēki, nav izmeklēta.

Amnesty International aicināja UNMIK, kā arī Eiropas Savienības tieslietu misiju Kosovā (EULEX) atrisināt "Kosovas konflikta mantojumu", arī jautājumu par "visu Kosovas kopienu pazudušo cilvēku likteni, saucot pie atbildības tos, kas ir vainīgi kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, kā arī sniedzot reparācijas".

Joprojām nav noskaidrots, kāds liktenis piemeklējis vairāk nekā 1700 cilvēku, kas pazuduši bez vēsts Kosovas kara laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits