Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Zviedru cietumi tukšojas

Zviedrijā pēdējos gados tik ievērojami ir samazinājies ieslodzīto skaits, ka valstij pērn nācās pieņemt lēmumu par četru cietumu slēgšanu, jo tie nespēja sasniegt paredzēto piepildījumu un radīja liekus izdevumus, pirmdien raksta laikraksts Diena

Skandināvijas valstī ir vieni no zemākajiem ieslodzīto skaita proporcionālajiem rādītājiem pasaulē, un zviedru amatpersonas prognozē, ka cietumnieku skaits turpinās samazināties, lai gan kopējais reģistrēto noziegumu skaits Zviedrijā palielinās.

Paši zviedri nespēj nosaukt vienu iemeslu, kāpēc ieslodzījuma vietās sarūk iemītnieku skaits, bet pieņem, ka tas lielā mērā ir saistīts ar aizvien mērenākiem sodiem un dažādām probācijas programmām, kuru uzdevums ir dot notiesātajiem vēl vienu iespēju.

Nacionālā noziedzības novēršanas padome vēsta, ka kopš 2010. gada arvien biežāk policija saņem iedzīvotāju ziņojumus par krāpšanām, zādzībām un noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām. Piemēram, 2012. gadā, salīdzinot ar 2011. gadu, bijis par sešiem procentiem vairāk ziņojumu par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām. Institūcija gan uzsver, ka ziņojumu daudzumu nevar interpretēt kā patieso pastrādāto noziegumu skaitu.

Ieslodzījuma vietu un probācijas pārvaldes vadītājs Nilss Ēberjs domā, ka ieslodzīto skaits samazinās, jo valsts liek uzsvaru uz prevenciju, nevis sodiem. "Mēs noteikti ceram, ka ieguldījumiem rehabilitācijā un atkārtotu noziegumu novēršanā ir bijusi ietekme, bet neuzskatām, ka tas izskaidro kritumu par sešiem procentiem," Ēberjs sacīja britu laikrakstam The Guardian. "Mēs neesam nonākuši pie secinājuma, ka tā ir ilgtermiņa tendence un paradigmas maiņa, bet esam droši, ka pēdējos gados ievērojami ir samazinājies spiediens uz krimināltiesību sistēmu."

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Zviedru cietumi tukšojas pirmdienas, 27.janvāra, laikralsta Diena 12.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits