Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dzeltenās vestes mērķē uz Eiropas Parlamentu

Francijas protestētāju kustības, dēvētas par dzeltenajām vestēm, dalībnieki no visai neskaidri strukturēta veidojuma bez formāliem līderiem nu grasās kļūt par organizētu spēku un pieteikt savas pretenzijas uz pārstāvniecību Eiropas Parlamentā (EP), ziņo The Guardian. Kustības pārstāvji nosaukuši 10 aktīvistu vārdus, kuri maijā pretendēšot EP vēlēšanās, kā arī aicina pieteikties citus kandidātus.

Pašreiz publiskotā desmit cilvēku saraksta galvgalī ir 31 gadu vecā veselības aprūpes sfēras darbiniece Ingrīda Levavasēra, kura kļuvusi par vienu no redzamākajām dzelteno vestu kustības aktīvistēm. Sarakstā ir vēl piecas sievietes un četri vīrieši vecumā no 29 līdz 53 gadiem.

Kopumā no Francijas šogad Eiropas Parlamentā tiks ievēlēti 79 deputāti, un dzelteno vestu aktīvistu pārstāvji informējuši, ka kustība mudinājusi veidot pilnu kandidātu sarakstu un līdz 10. februārim pieteikties vēl 69 kustības biedriem.

Levavasēra, paziņojot par nolūkiem kandidēt, vienlaikus kritizēja Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, norādot, ka viņš protestētājus ignorējot. "Mēs tikai gribam tikt sadzirdēti!" uzsvēra Levavasēra.

Grupa, kura nodēvējusi sevi par Pilsoņu iniciatīvas sanāksmi, uzsver, ka "dusmas jāpārvērš politiskā projektā, kas palīdzēs risināt Francijas iedzīvotāju problēmas."

Kā zināms, pirms aptuveni 10 nedēļām sāktie protesti periodiski turpinās joprojām, reizēm mītiņiem pāraugot arī vardarbībā un demolēšanā.

Dzelteno vestu kustībā jau iepriekš bijuši mēģinājumi organizēties, taču personas, kas uzņēmās līderību, ar kustības iekšienē konkurējošo grupu ziņu tika ātri "noraktas". 

Francijas laikraksts Le Figaro ziņo, ka aktīvistiem, ja tie spēs organizēties un vienoties par sarakstu, būs jāpārvar arī finansiāls šķērslis - saraksta iesniegšanai nepieciešami 700 tūkstoši eiro. Izskanējuši ierosinājumi, ka aktīvisti šo summu varētu mēģināt savākt ar pūļa finansēšanas jeb crowdfunding platformu palīdzību.

Ja dzelteno vestu saraksts oficiāli nonāks līdz kandidēšanai, kustība, visticamāk, mēģinās uzrunāt pret Eiropas Savienību noskaņoto sabiedrības daļu. Par to liecina grupas paziņojumā paustais, ka "mēs vairs nevēlamies ciest no Eiropas varnešu lēmumiem, klausīt tehnokrātu un sponsoru diktātam, kuri aizmirsuši pašu galveno - cilvēku, solidaritāti un rūpes par planētu". Le Figaro arī raksta, ka par sava saraksta iesniegšanu drīzumā varētu paziņot arī cita dzelteno vestu kustības grupa, veidojot arī iekšēju konkurenci.

Top komentāri

bet
b
"Kustības pārstāvji nosaukuši 10 aktīvistu vārdus, kuri maijā pretendēšot EP vēlēšanās" Tie, kas kaut ko ir nosaukuši nemaz nepārstāv Dzelteno vestu kustību. Nosaukto vidū ir … ak vai … Makrona partijas atbalstītāji un sociālisti. Ar Dzelteno vestu kustību viņiem nav nekāda sakara. Un to apliecina arī tas, ka "Diena" par viņiem raksta. "Diena" tik maz ir rakstījusi par svarīgo, kas notiek Francijā, un ja kādreiz rakstījusi, tad tik vienpusīgi, ka to par ziņām noteikti nevar nosaukt. Un te pēkšņi raksta par tik nesvarīgu lietu, kuru Makronam gan gribētos pasniegt kā svarīgu :)))
bet
b
"Diena" labāk uzrakstītu par kārtējo Makrona palīga skandālu. Tas daudz ko izskaidrotu pašreizējās Francijas valdīšanas īpatnībās. Makrona palīgam bija vismaz 4 diplomātiskās pases. Jau būdams atlaists, viņš ir apciemojis ar šīm pasēm vismaz 23 valstis un saticis vismaz trīs prezidentus, kā arī citas šo valstu amatpersonas. Ak vai, visi prezidenti nez kāpēc grib satikt par vardarbību un citiem kriminālnoziegumiem atlaisto miesassargu. Ārlietu ministrija, ak vai, bija aizmirsusi anulēt šīs pases. Un Makrons ar palīgu regulāri apmainījās ar īsziņām, izmantojot speciālus šifrētus tālruņus, ko, ak vai, Francijas specdienesti bija aizmirsuši atņemt Makrona palīgam pēc viņa atlaišanas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits